Volledig scherm
Een shot uit een van de video's © MMC Veldhoven

Wereldprimeur Máxima Medisch Centrum Veldhoven: Voorbereiden op ingreep met 3D filmpjes (video)

VELDHOVEN - Als eerste ziekenhuis ter wereld bereidt het Màxima Medisch Centrum in Veldhoven patiënten voor op ingrepen met 360-graden films in 3D. Vooral bij kinderen blijkt dat veel angst weg te nemen.

Er zijn nu zes films beschikbaar: een keizersnede, het wegzagen van gips, een bloedprik bij een kind, voorbereiding op een liesbreuk, het plaatsen van een ruggenprik en clini clowns die een rondleiding geven op de kinderafdeling.

Infor-Med
Elke film duurt drie minuten. Patiënten en hun familieleden kunnen de films thuis bekijken met of zonder 3D-bril. Via een app, zowel voor Android als voor de iPhone, zijn de films aan te klikken. De app heet Infor-Med.

Initiatiefnemers zijn chirurg Gerrit Slooter en arts-onderzoeker Stefan van Rooijen. Zij gaan nog meer films laten maken, om te beginnen een MRI-scan. “Veel mensen vinden dat eng, want het is een nauwe buis”, zegt Slooter. “Ik ben er zelf ook in gaan liggen en dat was niet prettig.” En dan stond het apparaat nog uit. In werking maakt de scan erg veel lawaai.

Keizersnede
Sloter noemt vooral de film van de keizersnede ‘fantastisch’. “” Je ziet een kindje dat geboren wordt en voor de eerste keer adem haalt.”

Dat vindt ook de vrouw die de ingreep onderging, zegt Van Rooijen. “Ze is tijdens de montage twee keer komen kijken. Bij haar derde bezoek was de film klaar. Toen ze het had gezien moest ze huilen, want ze zag nu voor het eerst de geboorte van haar zoon.”

Dat de filmpjes goed werken, blijkt uit onderzoek onder kinderen die gips moesten laten wegzagen. Kinderen die vooraf de film zagen bleken beduidend minder angstig dan kinderen die dat niet deden. Ook was de gipsmeester minder tijd kwijt aan uitleg.

Volledig scherm
De app en virtual reality van Infor-Med © MMC Veldhoven
Volledig scherm
Still uit een van de video's van Infor-Med © MMC Veldhoven
Volledig scherm
De operatietafel in een van de video's van Infor-Med © MMC Veldhoven