Tom Dumoulin.
Volledig scherm
PREMIUM
Tom Dumoulin. © Vincent Riemersma

Dumoulin kijkt uit naar Giro: ‘Grote rondes zijn het ultieme wielrennen’

Groot interviewOp voorhand leek de Giro d’Italia, die over precies een week begint, Tom Dumoulin (28) op het lijf geschreven. Maar is dat wel zo? Een interview over het winnen van een grote wielerronde, een enorme puzzel waar van alles bij komt kijken. ,,En ik ben verdorie heel goed in het oplossen van die puzzel.’’

Door Daan Hakkenberg

Tom Dumoulin heeft patent op de roze trui. Alle drie de keren dat hij de Ronde van Italië reed, droeg hij het leiderstricot. Twee keer pakte hij het roze op de eerste dag. In 2016 in Apeldoorn en vorig jaar na zijn tijdritzege in Jeruzalem, voor de Nederlander nog altijd het absolute hoogtepunt van de vorige Giro. In 2017 won hij de Italiaanse ronde.

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”