Masnada viert zijn ritzege.
Volledig scherm
Masnada viert zijn ritzege. © AFP

Feest in Italië: ritzege Masnada, roze trui voor medevluchter Conti

nabeschouwingFausto Masnada heeft de Italianen een ritzege gegund in de Giro. De 25-jarige renner van Androni-Giocattoli won vanuit een vroege vlucht de zesde etappe. En het feest voor Italië werd nog groter: Valerio Conti (UAE Team Emirates) nam de roze leiderstrui over van Primoz Roglic.

Door Sjors Tanis

Jumbo-Visma en leider Roglic lieten al weten het geen ramp te vinden om de leiderstrui zo vroeg in de Giro -voor even- af te staan. De zesde rit leek een mooie kans voor vluchters en het duurde dan ook lang voordat de juiste vlucht weg was. Uiteindelijk wisten dertien renners, met daarbij Masnada, Conti én Sam Oomen (Team Sunweb), weg te rijden. Het peloton. onder aanvoering van Jumbo-Visma, deed het de hele dag rustig aan en gaf de kopgroep een mooie voorsprong, waardoor al snel duidelijk was dat de strijd om de ritzege én de roze trui vanuit de kopgroep kwam. 

Die strijd kwam er op de enige beklimming van de dag (2e categorie), met de top op achttien kilometer van de finish. Masnada versnelde al snel en kreeg landgenoot Conti mee. De twee reden al snel een voorsprong van 25 seconden bij elkaar en ondanks pogingen van onder andere Oomen kwam de rest niet meer terug. Vooraan leken de twee Italianen een afspraak te hebben: Masnada mocht de rit winnen en Conti (die op 1'59 van Roglic het best geplaatst was) zou de roze leiderstrui pakken.

Roglic in de roze leiderstrui.
Volledig scherm
Roglic in de roze leiderstrui. © AFP

Masnada en Conti bleven goed samenwerken en mochten na 238 kilometer in finishplaats San Giovanni Rotondo de buit verdelen: de ritzege was voor de 25-jarige Masnada, de roze trui voor de één jaar oudere Conti. Achter het duo sprintte José Joaquín Rojas (Movistar) naar de derde plaats. Oomen eindigde als elfde op 1'02.

Het was voor Androni-Giocattoli de eerste ritzege in de Giro sinds 2012, toen de ploeg van manager Gianni Savio twee etappes won (Miguel Rubiano en Robert Ferrari).

Het peloton met alle favorieten eindigde op ruim zeven minuten van de dagwinnaar, waardoor veel van de vluchters van de dag (waaronder dus Oomen) de top-tien van het klassement binnen komen. Sterker: de gehele top-tien bestaat nu uit vluchters van de dag. Roglic verliest dus zijn leiderstrui aan Conti. De Sloveen, die de trui pakte tijdens de proloog op dag één, liet eerder al weten het geen probleem te vinden om de leiderstrui -voor even- kwijt te zijn vanwege de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken.

Conti heeft in het nieuwe klassement een voorsprong van 1'41 op Giovanni Carboni, die ook in de vlucht zat. Nans Peters (ook vanuit de kopgroep) staat derde op 2'09. Oomen staat nu tiende op 4'57. Oude leider Roglic bezet plek elf in het klassement, op 5'24.

Volledig scherm
© AFP
Het peloton tijdens de etappe.
Volledig scherm
Het peloton tijdens de etappe. © AFP
De Jumbo-Visma-ploeg met leider Roglic.
Volledig scherm
De Jumbo-Visma-ploeg met leider Roglic. © AFP
Volledig scherm
© BSR Agency

Wil je de rit nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug:

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”