Plugge geeft openheid van zaken over insinuaties rond Roglic

VideoRichard Plugge, de manager van Jumbo-Visma, sprak bij In Het Wiel over de insinuaties aan het adres van Primoz Roglic. Hij bleek verder bereid om openheid te geven over vermogensgegevens en medische attesten.

Primoz Roglic.
Volledig scherm
Primoz Roglic. © AFP

Door Thijs Zonneveld

Het duurde welgeteld één dag. Primoz Roglic had het roze amper om zijn schouders, na de proloog in Bologna, of de eerste insinuaties kwamen al op gang. De afgelopen weken werd er volop gespeculeerd over de Sloveense kopman van Jumbo-Visma. Was hij niet toevallig ook betrokken bij een bloeddopingschandaal? En was het niet heel vreemd dat hij van fiets wisselde op weg naar Como?

Richard Plugge, de manager van Jumbo-Visma, zegt dat hij het al aan zag komen. ,,Iedere leider in een grote ronde wordt met een vergrootglas bekeken. En zeker als je uit een ander land komt dan het land waarin je rijdt. We doen er alles aan om te voorkomen dat er renners bij ons de fout in gaan. We testen, checken bloedwaardes, we praten veel met renners – voordat we ze aannemen en als ze bij ons in dienst zijn. We zoeken iedereen uit: waar komt ie vandaan, welke linkjes heeft ie. We besteden er veel tijd en aandacht aan. De cultuur bij ons is: dat doen we niet.” 
(Artikel gaat verder onder de foto)

Vermogenswaardes 

Op de vraag of ze bij Jumbo-Visma bereid zijn om zijn vermogenswaardes te delen: ,,Ja, daartoe zijn we bereid. Zullen we wel met Primoz moeten bespreken of hij dat ook wil, maar wij als team willen dat graag delen.”

Verder zegt Plugge dat Roglic geen medisch attest heeft. ,,Geen van onze renners rijdt met een attest. Al jaren: nul attesten. Als iemand zo ziek is dat hij een attest nodig heeft om medicijnen te gebruiken, dan zeggen wij: start maar niet. Dat is ons beleid. Wij zijn tegen misbruik van medicijnen en we willen ook de gezondheid van renners niet op het spel zetten.”

Richard Plugge.
Volledig scherm
Richard Plugge. © photo: Cor Vos
.
Volledig scherm
. © AFP
Primoz Roglic met de roze trui na de vijfde etappe in de Giro.
Volledig scherm
Primoz Roglic met de roze trui na de vijfde etappe in de Giro. © EPA
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”