Tien seconden straf Roglic wegens duwen, López vrijuit na klap

Niet 13, maar 23 seconden moet Primoz Roglic morgen goedmaken op Mikel Landa om zich op het podium te fietsen. De Slowaakse nummer 4 van het klassement kreeg na de loodzware etappe van vandaag tien seconden tijdstraf aan de broek omdat hij zich bij de beklimming van de Monte Avena liet duwen door een fan. Miguel Ángel López die een fan die hem ten val bracht een klap verkocht, kreeg geen straf.

Volgens de regels moest Roglic toen hij geduwd werd duidelijk laten merken daar niet van gediend te zijn, maar de kopman van Jumbo-Visma stond op breken en liet begaan. De organisatie van de Giro bestrafte hem daarvoor. Roglic kwam vandaag 50 seconden na de groep met favorieten over de streep. Ángel López kreeg geen seconden aangesmeerd voor zijn handgemeen met een fan.

De kopman van Astana ging aan het begin van de slotklim naar Monte Avena onderuit door een supporter en gaf die toeschouwer vervolgens enkele klappen. López ging na de val in de achtervolging, maar verloor uiteindelijk 1 minuut en 49 seconden op zijn ploeggenoot Pello Bilbao die de rit won. Hij gaf een minuut toe op Bauke Mollema die voor hem op de vijfde plaats staat.

De beelden van de klappen die hij uitdeelde werden ondertussen massaal gedeeld op social media. Een tijdstraf, een boete of misschien zelfs diskwalificatie wegens het gedrag van López bleven echter uit.

Engels: ‘Volgens mij terecht’

,,We hebben van de jurypresident te horen gekregen dat Primoz aardig lang werd geduwd, Volgens mij is het dan terecht”, zei Jumbo-Visma-ploegleider Addy Engels over het voorval met Roglic. ,,Hij kon er niets aan doen en wij kunnen er niets aan doen. Zo zijn echter de regels. We hopen dat alle support van de Slovenen ook voor tien seconden extra tijdwinst heeft gezorgd.”

De ploegleider wil niet één moment aanwijzen waarop het tijdverlies Roglic noodlottig is geworden in de strijd om het roze. “Je hebt de veertig seconden die hij verloor in de etappe naar Como en de twee minuten in de ritwinst van Carapaz. De ronde wordt nooit op één dag verloren. Het is een opeenstapeling van tijdverlies. Vandaag geeft hij ook een kleine minuut toe. Zoals het klassement er nu voorstaat, kun je zeggen dat de beste renners op 1 en 2 staan.”

Roglic stond na de eerste week ruim voor op zijn concurrenten, maar is inmiddels voorbijgestoken door Landa, Vincenzo Nibali en Richard Carapaz. De Ecuadoraan van Movistar behaalt zonder ongelukken morgen zijn eerste eindzege in een grote ronde. Bauke Mollema staat knap vijfde.

Roglic komt 50 seconden na zijn concurrenten over de streep.
Volledig scherm
Roglic komt 50 seconden na zijn concurrenten over de streep. © AFP
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”