Volledig scherm
Glow 2016 © International Light festival Organisation (ILO)

Stichting GLOW Eindhoven gaat internationale samenwerking aan met lichtfestivals (video)

EINDHOVEN - Stichting GLOW Eindhoven wordt de kartrekker van een internationale samenwerking met andere lichtfestivals. Onder de noemer International Light Festival Organisation gaat de organisatie vanaf donderdag officieel van start.

De samenwerking bestaat behalve het Eindhovense lichtfestival uit Bella Skyway (Polen), Filux (Mexico), Fête des Lumières (Frankrijk), Lausanne Lumières (Zwitserland), Illuminart (Canada), Lichtfestival Gent (België), Lumina (Portugal), Signal (Tsjechië) en Staro (Letland).

ILO is een platform om coproducties en uitwisselingen te kunnen ondersteunen. Door de samenwerkingen moeten er creatievere en mooiere lichtinstallaties kunnen komen. Ook op het gebied van sponsoring kan op deze manier samengewerkt worden.

Donderdag organiseerde GLOW Eindhoven een internationaal congres van lichtfestivals. Tijdens dat congres kwamen 25 lichtfestivals samen om informatie uit te wisselen. Initiatiefnemer is Robbert ten Caten, organisator van GLOW Eindhoven en sinds 2006 betrokken bij het festival. Ten Caten; "Het is belangrijk dat ieder festival zijn eigen DNA heeft en dat moet vooral zo blijven. We kunnen elkaar alleen op veel verschillende punten versterken."

De eerste officiële jaarvergadering zal gehouden worden in Lyon tijdens Fête des lumières in december 2016.

Ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Jeroen Bosch wordt de Catharinakerk dit jaar tijdens Glow voorzien van taferelen die weggelopen zijn uit het werk van de schilders