Een onderdeel van de tentoonstelling van Richard Bolhuis in het TAC.
Volledig scherm
Een onderdeel van de tentoonstelling van Richard Bolhuis in het TAC. © FotoMeulenhof

Zijtakje van Glow in het TAC in Eindhoven

EINDHOVEN - Nogal wat bezoekers aan Glow lopen eraan voorbij en dat is spijtig, want de expositie van Richard Bolhuis in het Temporary Art Centre is heel aardig.

Tussen het TAC en de Ventoseflat, in dat smalle straatje, daar begint het. Op het wegdek en op de gevel van het cultuurhuis zijn organische vormen geschilderd. In witte verf. Tijdens Glow zet de kunstenaar Richard Bolhuis twee enorme bundels licht op die schilderingen en dan lijkt het alsof je in een glow-in-the-dark-landschap bent beland. Waar wortels van bomen en planten de regie over de stenen hebben overgenomen. Maar, niet voor niets gaan die wortels door ín de voorgevel en verderop in de entree van het TAC, want Bolhuis heeft het gehele complex zo'n beetje overgenomen. Maanden werk heeft hij erin gestoken, en dat is te zien.

De kolkende massa voert je als vanzelf naar de expositiezalen waar de bron van al die wortels je tegemoetkomt: bomen dus. Er is onder meer een video waarop twee lanen te zien zijn, de ene in rood, de andere in een wat rozige kleur. Een schaduw op de bomen komt steeds dichterbij. Op een andere wand projecteert Bolhuis een bewegend spikkelpatroon; het zou zomaar een vlucht vogels kunnen zijn, net uit de bomen opgestegen.

In andere zalen hangen relatief kleine schermen met ook daarop weer zacht bewegende landschappen. Mooi is dat Bolhuis daar vaak een enorme felle lamp bij plaatst. Zo lijkt het alsof elke zaal zijn eigen zonnetje heeft.

Vanavond, om 18.30 uur en ook nog ergens halverwege de avond, houdt de kunstenaar een performance in de Ventoselaan, samen met danseres Mirjam van Duin.

Poll

Glow moet helemaal gratis zijn

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
2889 stemmen