Volledig scherm
Advocaat-generaal eist 150.000 euro van Reiling voor bedrijfsongeval. © Ronald Otter

Advocaat-generaal eist 150.000 euro van Reiling voor dodelijk bedrijfsongeval

DEN BOSCH/STERKSEL - Afvalverwerker Reiling in Sterksel schuift de verantwoordelijkheid voor het tragische bedrijfsongeval, waarbij zes jaar geleden drie medewerkers om het leven kwamen, op het bordje van een Tilburgs bedrijf dat was ingehuurd voor de bouw van de waterzuivering.

Directeur Peter-Alexander Driessen van afvalverwerker Reiling in Sterksel voelt zich moreel verantwoordelijk voor het bedrijfsongeval waarbij op 4 oktober 2010 drie medewerkers om het leven kwamen.

Aansprakelijkheid
Voor de juridische aansprakelijkheid wees hij woensdagochtend tijdens het slotpleidooi in het hoger beroep naar het Tilburgse bedrijf Turbin. "Hoezo had Reiling moeten weten dat het giftige zwavelwaterstofgas (h2s) in de zuivering kon voorkomen? We hadden niet voor niets een bedrijf met kennis van waterzuivering ingehuurd."

De rechtbank veroordeelde Reiling in maart 2014 tot een geldboete van 150.000 euro, waarvan 50 mille voorwaardelijk, wegens dood door schuld. Volgens de rechtbank had het bedrijf, onderdeel van de Deurnese Driessen Group, kunnen weten dat waterzuivering risico's moet zich meebrengt.

Advocaat W. van Eijk stelde namens Reiling dat het afvalverwerkingsbedrijf vertrouwde op haar adviseurs uit de waterzuiveringsbranche. "Voordat we met dit project begonnen hebben we ons laten adviseren door drie bedrijven, waarbij uiteindelijk Van Maris Projects met Turbin als expert voorstelde."

Saillant detail: Turbin werd in 2014 tijdens de rechtszaal over het bedrijfsongeval vrijgesproken. Volgens de rechtbank was duidelijk dat het bedrijf niet verantwoordelijk was voor de container waarin het ongeluk gebeurde. Ook had het bedrijf niet de slangen gelegd tussen de verschillende onderdelen van de zuivering.

Onderhoud
Volgens Van Eijk wordt daarmee de rol van Turbin wel erg beperkt. "Het bedrijf was soms wel drie keer per week aanwezig voor onderhoud aan de door haar geleverde onderdelen. Ze leidden ook een van de later overleden medewerkers op. En de container, waarin het ongeluk gebeurde, werd op aanwijzing van het Tilburgse bedrijf geplaatst", aldus Van Eijk.

Advocaat-generaal A. de Veer stelde dat Reiling verantwoordelijk is én van de gevaren op de hoogte moest zijn. "Als je iets nieuws bedenkt, dan moet je van tevoren en niet achteraf gaan nadenken over details", aldus De Veer. Volgens haar had het bedrijf op de hoogte moeten zijn van de gevaren, vanuit haar verantwoordelijkheid als werkgever.

Ze vroeg het gerechtshof Reiling, dat ondertussen grotendeels ontbonden is, dezelfde straf op te leggen als het bedrijf in eerste aanleg van de rechtbank kreeg: een boete van 150.000 euro, waarvan 50 mille voorwaardelijk.