Volledig scherm
© ANP

Alle hens aan dek tegen zwijnenoverlast in de regio

HEEZE-LEENDE/CRANENDONCK - De wilde zwijnenpopulatie in de regio is oncontroleerbaar geworden. Daarom slaan natuur-en beheerorganisaties de handen ineen. Jachtmiddelen worden uitgebreid en zelfs zwijnen tellen met inzet van drones wordt overwogen. 

Heeze-Leende is hierbij de eerste gemeente die het lukt om de neuzen van verschillende belangengroepen dezelfde kant op te krijgen.

Nulstand
Het lukt met geen mogelijkheid de populatie wilde zwijnen in de regio terug te dringen. De jagers zien de vereiste nulstand steeds verder uit beeld verdwijnen, agrariërs zien hun velden omgeploegd worden en op provinciale wegen steken ze soms met dertig tegelijk de straat over. Natuurorganisaties zoals Brabants Landschap, IVN, maar ook boerenorganisatie ZLTO en wild-en faunabeheereenheden zijn het er over eens: de huidige middelen zijn niet toereikend om de overlast, het gevaar en de schade door wilde zwijnen te beperken. Heeze-Leende, dat kampt met de grootste zwijnenpopulatie van Brabant, voert de drukt nu op.

Jagers
De gemeente voerde in de afgelopen jaren talloze gesprekken om tot een plan te komen voor onder meer het Leenderbos en natuurgebied Valkenhorst, waar veel zwijnen leven. Dat leidde tot een nieuw plan. Daarin staan afspraken over de jacht en het beheer met als doel de schade aan gewassen, natuur en mensen (door aanrijdingen) tot nul te reduceren. Jagers mogen daarom meer middelen gebruiken dan voorheen zoals nachtkijkers en vangkooien maar er wordt ook gesproken over het legaliseren van drijfjachten en het openstellen van de zondag voor de jacht. In Limburg is dat al langer mogelijk vanwege de grote populatie zwijnen in de natuur. Daarnaast willen jagers ook experimenteren met het tellen van zwijnen door middel van drones. 

Ook zijn in het plan afspraken gemaakt over waar men terechtkan met schade. Nu is het vaak nog onduidelijk wie verantwoordelijk is bij schade aan gewassen of de natuur. 

Lijnrecht
Volgens burgemeester Paul Verhoeven, die vanuit de A2-gemeenten (Heeze-Leende, Cranendonck en Valkenswaard) de kar trekt, is het geen gemakkelijke klus geweest om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Sommige belangen staan lijnrecht tegenover elkaar. De provincie Noord-Brabant, die beleidsmatig verantwoordelijk is voor het wilde zwijn, heeft meegeholpen het plan te realiseren door een adviesbureau in te schakelen. Dit heeft ze ook voor de gemeenten Asten en Gemert-Bakel gedaan maar daar zijn ze nog niet zo ver als in Heeze-Leende. Volgens Verhoeven vindt daar nog de 'stammenstrijd' plaats over welke belangengroep de meeste winst haalt uit de overleggen. 

In heel Brabant zijn het afgelopen jaar( van april tot april) al 500 zwijnen afgeschoten. Dat zijn er honderd meer dan een jaar eerder maar nog steeds niet genoeg. Een goed beeld van de totale populatie is er niet omdat de beesten zich niet gemakkelijk laten zien. Bovendien planten ze zich in razend tempo voor: wie een zwijnenpopulatie van 100 stuks met rust laat, heeft er een jaar later 300.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement