Volledig scherm
Hendrik Nicolaas Cornelis van Tuyll van Serooskerken. © René Manders/fotomeulenhof

Baron Hendrik Nicolaas Cornelis van Tuyll van Serooskerken uit Heeze viert 100ste verjaardag

HEEZE - Aan de oprijlaan van Kasteel Heeze druppen de goudgele bomen aan weerszijden nog na van de herfstregen. Met het passeren van de bekende duiventil en toegangspoort
openen zich de weidse groene beemden als voorportaal van het eeuwenoude trotse kasteelgebouw.

De bijna 100-jarige baron Henk van Tuyll van Serooskerken (vandaag is de grote dag) wacht al in het kantoor. Zijn zoon Sammy (65) gaat voor in de kasteelgangen. Als de deur open zwaait, begroet de baron zijn gasten met een vaste handdruk.

Glimlach
Hij zit in een rolstoel en vraagt hoe de fotograaf hem het liefste in beeld brengt. De geposeerde glimlach kost hem enige moeite, maar verandert later in het gesprek in een spontane glimlach die opkomt bij zijn gevatte en met droge humor doorspekte antwoorden. Soms schakelt hij even over op het Frans, de taal die hij vroeger ook in zijn kindertijd en later met zijn vrouw sprak. Een enkele keer klinkt 'Sammy help eens even', als hij zich details uit het verleden niet helemaal meer weet te herinneren.

Kasteel
Henk van Tuyll is sinds kort weer vaste bewoner van het monumentale gebouw. Heeze is een van de weinige nog bewoonde kastelen in Nederland. Over het verblijf in zijn Kasteel Heeze is hij nuchter. "Het is belangrijk dat je een dak boven je hoofd hebt." Toch kan hij zich het moment nog herinneren dat hij het kasteel kreeg van oom Samuel John baron van Tuyll van Serooskerken. "In november 1944 vertelde oom Sam mij dat ik zijn erfgenaam zou worden. In de zomer van 1946 heeft de notaris het gebouw overgeschreven."

Lees dinsdag het hele interview in het ED, of via de digitale krant.

Volledig scherm
Het kasteel van Heeze. © Ronald Otter
Volledig scherm
Baron Henk van Tuyll van Serooskerken samen met zoon Sammy in de Blauwe Salon, één van de privévertrekken in Kasteel Heeze. © René Manders

Cranendonck e.o.