Volledig scherm
Dorpstraat in Leende © Ton Spoelder

Bewoners tevreden over reconstructie Dorpstraat Leende, maar parkeren kan beter

LEENDE - Een wandeling door het gereconstrueerde noordelijke deel van de Dorpstraat in Leende levert vooral positieve reacties over de opknapbeurt op. Alleen het parkeren kan volgens de omwonenden beter.

Ze namen van februari tot eind mei de overlast van de werkzaamheden voor lief, in de hoop een betere woonomgeving terug te krijgen. Dat lijkt gelukt. De aanwonenden kregen een straat met nieuwe klinkers en ruimte voor fietsers en voetgangers. Na ruim drie maanden ervaring hebben ze een duidelijke mening.

Sanne van de Sande was vooraf sceptisch over de beloofde beperking van de geluidsoverlast van het vele doorgaande verkeer. "Het geluid is nooit helemaal weg te halen, maar is heel veel minder geworden. Had ik niet verwacht."

Even voorbij haar huis is Patrick Meelen namens een ingenieursbureau juist bezig met geluidsmetingen. Hij bevestigt het gebruik van speciale geluidsarme klinkers bij de reconstructie. "Dit onderzoek moet aantonen of het lawaai werkelijk afgenomen is. Behalve met de klinker zelf, heeft het ook te maken met de manier waarop de stenen gelegd zijn", aldus Meelen.

Terug bij Sanne van de Sande. Ze vindt dat de nieuw aangelegde trottoirs en fietsstroken de veiligheid in de straat verbeteren. "Liever had ik nog een bredere stoep gehad, maar daar is hier geen ruimte voor."

Het parkeren kan volgens haar wel beter. "De parkeervakken staan vaak vol. Aan het begin van de straat bij het café zijn geen vakken en wordt toch geparkeerd. Dan moeten voetgangers de straat op."

Lenie Mijs, die even verderop woont, stemt in. "Het is goed geworden. Alleen het parkeren gebeurt niet altijd in de vakken. De auto's staan dan op de stoep en voetgangers moeten over de weg lopen." Ze pleit voor het plaatsen van verduidelijkende verkeersborden.

Overbuurvrouw Jacqueline van der Zanden noemt de nieuwe weg 'perfect', behalve haar invalidenparkeerplaats voor de deur. Die is door het nieuwe trottoir verder van de huisgevel komen te liggen: "Bij het in- en uitstappen kom ik nu op het fietspad en de rijweg. Dat is gevaarlijk. En de stoep is ook te hoog."

Een paar huizen verder is Marijke Kees juist tevreden over het trottoir. "Dat vindt bijna de hele buurt hier. Ik ben nu zo klaar met schoonmaken. Vroeger kostte het me uren en was ik met Pasen nog de confetti van de carnavalsoptocht aan het vegen."

Cranendonck e.o.