Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Bibliotheek Dommeldal nieuwe partner bieb Heeze-Leende

HEEZE-LEENDE - Bibliotheek Dommeldal neemt per 1 januari het werk van Bibliotheek De Kempen in Heeze-Leende over. 

De visie van deze organisatie over samenwerking met andere lokale maatschappelijke partners gaf de doorslag. De wisseling heeft te maken met de nieuwe organisatiestructuur van het bibliotheekwerk in Heeze-Leende. 

Overdragen
Op 1 januari komend jaar draagt de gemeente de verantwoordelijkheid over aan de Stichting Bibliotheek Heeze-Leende. Ter ondersteuning wordt hierbij de expertise en organisatie van Bibliotheek Dommeldal ingehuurd met vestigingen in Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel.

In de nieuwe opzet wordt de rol van de bibliotheek verbreed van boekenuitleen naar een sociaal-culturele marktplaats met aansluitende activiteiten. Die lokale verankering zou moeten leiden tot onder meer het verder uitbouwen van het taalcafé voor anderstaligen, het houden van lezingen, verstrekken van overheidsinformatie en kennisuitwisseling tussen inwoners.

Maar ook de boekencollectie kan, volgens voorzitter Ben Pollmann van Stichting Bibliotheek Heeze-Leende, beter afgestemd worden op de lokale behoeften.

Toekomstbestendig
Een en ander komt voort uit de vorig jaar opgestelde visie over een toekomstbestendige bibliotheekvoorziening in de gemeente. Dit gebeurde door de stichting 'Vrienden van de bieb' samen met de gemeente en sociaal-culturele en educatieve organisaties. De toekomstvisie werd in oktober unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad.

Wethouder Toon Bosmans (PvdA) is blij met de nieuwe opzet en de sterke lokale verankering: "Echt een moment om helemaal enthousiast van te worden. Dit is een markeerpunt voor Heeze, Leende en Sterksel."

Volgens voorzitter Pollmann was het enthousiasme van de wethouder een stimulans in het veranderingsproces. Hij benadrukt dat de in Heeze-Leende gekozen organisatiestructuur uniek is voor een bibliotheek.

Pilot
"Dat vond Bibliotheek Dommeldal uitdagend. Ze beschouwen het als een mooie 'pilot' om later eventueel ook op andere plekken te realiseren", aldus Ben Pollmann.

Hij merkt op dat de komende maanden nog veel werk verzet moet worden. Zo zal onder meer een inrichtingsplan voor de centrale bibliotheekvestiging in dorpshuis 't Perron in Heeze opgesteld worden en daarna volgt een verbouwing.

Maar ook de uitleenlocaties in Leende, Sterksel en Leenderstrijp worden nader bekeken. Verder wordt gezocht naar vertegenwoordigers uit die kernen in het bestuur.