Volledig scherm
Het nieuwe fietspad wordt aangelegd. © FotoMeulenhof

Binnendoor op de fiets naar Kasteel Heeze

HEEZE - De aanleg van het nieuwe fietspad door de natuur tussen de parkeerplaatsen bij de Plaetse en de Boschlaan in Heeze ligt op schema. Over drie tot vier weken moet het klaar zijn.

,,We hebben geluk gehad met het weer”, vertelt Martijn der Kinderen die namens aannemer Stipdonk Landschapsinrichting betrokken is bij het werk. ,,Op dit moment zijn we nog steeds bezig met voorbereidend werk zoals het rooien van hout, de zandbaan in profiel schuiven en het plaatsen van duikers.”

Met dat laatste doelt hij op het ingraven van buizen waar het fietspad een sloot kruist.

De aanleg is een initiatief van de gemeente Heeze-Leende in samenwerking met Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en waterschap De Dommel. Het 2,4 kilometer lange traject loopt door het bos en de randen van de Strabrechtse Hei en het beekdal van Rielloop en Kleine Dommel.

De fietsroute verbindt de parkeerplaats bij Natuurpoort de Plaetse, aan de rand van de Stra­brechtse Heide, met de parkeerplaats aan het einde van de Bosch­laan. Op die manier ontstaat een traject ‘binnendoor’ naar Kasteel Heeze en even verderop het centrum. Het is één van de initiatieven van de gemeente om meer toeristen vanuit de natuurgebieden naar het centrum te trekken.

Grauwacke

Het fietspad wordt twee meter breed en krijgt een halfverharding van grauwacke. ,,Een bruingeel mengsel van zandsteen en leem. Het zorgt voor een gesloten stevige bovenlaag en blijft zoals het is zonder stoffig of pappig te worden. Echt een verharding voor alle seizoenen”, legt Der Kinderen uit.

Hij zegt bij de werkzaamheden weinig last te hebben van de recreanten in het natuurgebied: ,,Er komen vooral veel wandelaars voorbij. Maar dat geeft geen overlast en op het eind van de dag sluiten we het werk af. De veiligheid staat voorop.”