Volledig scherm
Wilde zwijnen met biggen. © Cees Baars

Burgemeester Heeze-Leende pleit voor controversiële jachtmethode om overlast wilde zwijnen tegen te gaan

PollHEEZE-LEENDE - Om groeiende overlast van wilde zwijnen in Zuidoost-Brabant terug te dringen, wordt gepleit voor een controversiële jachtmethode: de drukjacht. Dat zegt burgemeester Paul Verhoeven.

Een jager die wilde zwijnen langzaam het bos uit drijft terwijl een andere jager aan de andere kant de beesten opwacht en doodschiet. Als het aan de burgemeester van Heeze-Leende ligt, wordt die controversiële jachtmethode binnenkort toegestaan. Paul Verhoeven is tevens voorzitter van de zogenaamde 'Zwijnentafel', een regionale samenwerking van boeren, jagers en natuurorganisaties die samen de overlast door zwijnen binnen de perken willen houden. De burgemeester is bang dat de goede samenwerking onder druk komt te staan en boeren weer zelf jagers in gaan huren als actie vanuit de provincie uitblijft. 

Quote

,,Ik wil niet zeggen dat in alle gevallen drukjacht toegestaan moet worden. In bepaalde gevallen is dat een hele goede oplossing

Paul Verhoeven

Om de explosieve groei en de bijbehorende overlast van wilde zwijnen terug te dringen, pleit de Zwijnentafel daarom voor het toestaan van drukjacht. ,,Wat er vooral nodig is, is dat er meer ruimte komt om het goed te kunnen bejagen. Dan denk ik in bepaalde situaties aan drukjacht", zegt Verhoeven voor de camera van De Monitor (KRO-NCRV). De Monitor wijdt meerdere artikelen aan de zwijnenproblematiek op hun website. Het interview met onder meer Verhoeven is 11 september op televisie te zien. 

Vergunning

Hij roept als voorzitter van de regionale ‘Zwijnentafel’ de provincie op om jagers een vergunning te verlenen voor de controversiële jachtmethode. Volgens de burgemeester is gezamenlijk geconcludeerd dat met de huidige middelen de doelen niet gehaald worden. ,,Ik wil niet zeggen dat in alle gevallen drukjacht toegestaan moet worden. In bepaalde gevallen is dat een hele goede oplossing, op voorwaarde dat hier goede afspraken aan ten grondslag liggen.

Ook jagers zien de drukjacht als 'de meest gewenste oplossing om gericht en adequaat in te grijpen.' ,,Gezien de drukte in Nederland moet je goede afspraken maken hoe, waar en op welke momenten je dit instrument gaat inzetten", zegt jager Joost Ploos van Amstel. ,,Dus niet op elke plek op elk willekeurig moment, maar zeer gericht op samen vast te stellen locaties en tijdstippen, bijvoorbeeld direct na zonsopkomst en maximaal tot twee uur na zonsopkomst", zegt de voorzitter van Wildbeheereenheid Baronie van Cranendonck. 

Drukjacht is niet hetzelfde als de nog controversiëlere drijfjacht, waarbij honden en lawaai worden ingezet. Drijfjacht wordt onder meer in Duitsland toegepast, maar is in Nederland bij wet verboden. 

poll

Drijfjacht moet verboden blijven

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
3387 stemmen