Volledig scherm
De opslag, enkele maanden geleden. Bron: Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant © xxx

Chijnsgoed in Sterksel krijgt meer tijd voor verkoop afval

DEN BOSCH/HEEZE - Bedrijvenpark Chijnsgoed in Sterksel -voorheen Reiling- is maandag door de rechter in kort geding in het gelijk gesteld: het krijgt meer tijd om een grote hoeveelheid metaalhoudend afval op het terrein in Sterksel te verkopen en/of af te voeren. 

Het afval, in totaal zo'n 2400 containers en bigbags en afkomstig van de in financiële problemen verkerende afvalverwerker Bruekers uit Nederweert, ligt er al zo'n anderhalf jaar. Volgens de provincie een halfjaar te lang: gelet op de vergunning van het bedrijvenpark zou het spul er hooguit een jaar mogen liggen. De provincie dreigde met een dwangsom van 25.000  euro per week met een maximum van 150.000 euro. 

Chijnsgoed, dat enkele maanden geleden begonnen is met het verkopen van het vanadiumhoudend materiaal,  vroeg bij de bestuursrechter met succes om een schorsing. Volgens het bedrijf is -in tegenstelling tot wat de provincie vindt- het spul wel degelijk te recyclen. Voor dit soort materiaal geldt volgens de vergunning een veel langere maximale opslagtermijn, namelijk drie jaar. De voorzieningenrechter geeft Chijnsgoed het voordeel van de twijfel: hij sluit niet uit dat het spul inderdaad opnieuw te gebruiken is.  

Buitenland

Directeur Peter-Alexander Driessen betoogde tijdens de zitting dat hij met diverse partijen in gesprek was om het afval van hem af te nemen. Maar de afzetmogelijkheden in eigen land zijn klein en daarom zoekt hij naar een partij in het buitenland. Om de beste deal te kunnen sluiten, heeft Driessen meer tijd nodig, stelde hij. 

Die tijd gunt de bestuursrechter hem: de provincie moet nu een nieuw besluit nemen op het bezwaar tegen de dwangsom. Als de provincie voet bij stuk houdt en opnieuw een 'last onder dwangsom' oplegt, gaat die pas zes weken na de aankondiging daarvan in. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement