Volledig scherm
In april van dit jaar voerde de dienst ODZOB een controle uit op het terrein. De roestige vaten op deze archieffoto zijn inmiddels opgeruimd. © xxx

Chijnsgoed Sterksel wil meer tijd voor verkoop chemisch afval

DEN BOSCH/STERKSEL - Bedrijvenpark Chijnsgoed aan de Pastoor Thijssenlaan in Sterksel wil meer tijd van de provincie om 1600 ton chemisch afval, eigendom van de omstreden ondernemer Wim Bruekers, van de hand te kunnen doen. 

Het metaalhoudend materiaal is opgeslagen in bigbags -2400 stuks- en containers op het voormalige terrein van afvalverwerker Reiling. In kort geding heeft de rechter uitgesproken dat Bruekers het afval moet opruimen. Deze houdt zich  volgens Chijnsgoed echter onbereikbaar en zou tevens een grote huurachterstand hebben. Het bedrijvenpark besloot in september om het afval dan maar zelf van de hand te doen, in een poging de gederfde huur te compenseren. 

Dwangsom

Afval dat niet wordt hergebruikt, mag maximaal een jaar lang op het bedrijvenpark worden opgeslagen. Die termijn is overschreden. Reden voor de provincie om de terreineigenaar een dwangsom op te willen leggen van 25 mille per week. Voor recyclebaar afval geldt een termijn van drie jaar.  

Met een kort geding probeerde het bedrijvenpark van ondernemer Peter-Alexander Driessen maandag de dwangsom te schorsen. Hij is in september gestart met verwijdering van het afval -88 ton is volgens hem al weg- en zegt meer tijd daarvoor nodig te hebben. 

Bestuursrechter J. Heijerman drong er tijdens de zitting op aan dat beide partijen om de tafel gaan om de kwestie in goed overleg op te lossen. Dat gaat volgens haar een stuk vlotter dan wanneer de zaak bij de rechter -inclusief een mogelijke beroepsprocedure- wordt uitgevochten.  Ze liet doorschemeren dat de kans groot is dat ze de dwangsom zou schorsen.  

Ruggespraak

Na ruggespraak met verantwoordelijk gedeputeerde Van der Maat deden de raadslieden van de provincie het aanbod om uiterlijk binnen een maand duidelijkheid te verschaffen over wie het afval overneemt en of en hóe het vervolgens wordt hergebruikt. Over dat laatste heeft de provincie sterke twijfels. Driessen niet. Die wees erop dat uit de offertes van partijen waarmee hij in gesprek is, blijkt dat het spul wordt gerecycled. 

Volgens Driessen kan hij mogelijk een betere deal sluiten als hij meer tijd krijgt dan de vier weken die de gedeputeerde hem wil geven. 

Weggelekt

De provincie vreest voor het milieu en heeft tijdens controles geconstateerd dat er verontreinigd hemelwater is weggelekt. Volgens Chijnsgoed is dat onzin en staan de bigbags en containers op een vloeistofdichte vloer, onder een afdak. De open containers die nog buiten staan, zijn van kunststof en zouden volgens Driessen niet lekken. 

De rechter doet over twee weken uitspraak.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement