Volledig scherm
De nieuwe wethouders tijdens hun beëdiging, van links naar rechts Frank de Win (CDA), Toon Bosmans (PvdA), Jan de Bruijn (Lokaal Heeze-Leende) en Pieter van der Stek (D66). © Dave Hendriks

College Heeze-Leende kan aan de slag

HEEZE-LEENDE - In Heeze-Leende zijn maandagavond de vier nieuwe wethouders beëdigd. De gemeente is de tweede in het land met een nieuw college.

Het smeden van een nieuwe coalitie kostte in Heeze-Leende amper een week tijd, het coalitieakkoord - op hoofdlijnen - volgde in de 14 dagen daarna. Maandagavond werden de nieuwe wethouders beëdigd.

Gebrek aan voortvarendheid kan de samenwerking van Lokaal Heeze-Leende, CDA, PvdA en D66 niet ontzegd worden. ,,Maar snelheid hoeft niet altijd goed te zijn", zegt oud-wethouder Frans Cuijpers (VVD). ,,Onze partij heeft geen enkele kans gehad, slechts één kort gesprek." Volgens Cuijpers het gevolg van oud zeer tussen LHL en VVD. ,,En dat terwijl Lokaal op de verkiezingsavond nog zei dat er geen rancune bestond. Het is gebleken dat dat niet zo is."

Cuijpers is kritisch over het volgens hem 'minimale' coalitieakkoord. ,,Er staat nauwelijks in wat er de komende jaren moet gebeuren." Logischer was het volgens hem geweest als eerst over de inhoud van een raadsbreed gedragen programma was nagedacht alvorens een nieuwe club samen te stellen. ,,Nu mogen de anderen alleen wat aanvullingen doen; niet de meest democratische gang van zaken."

Quote

Er zitten veel losse eindjes in het akkoord. Dat kan het college wel eens gaan opbreken

Harrie Scheepers, Algemeen Belang Heeze-Leende

Dat vindt ook Harrie Scheepers (ABHL): ,,Ze hebben eerst naar de personen gekeken, niet naar de inhoud. Ook hij vindt de volgorde niet juist. ,,Men had eerst een programma moeten samenstellen, daar met z'n allen stevig over moeten dooronderhandelen en dan pas de coalitie vormen", zegt Scheepers. ,,Er zitten veel losse eindjes in het akkoord. Dat kan het college wel eens gaan opbreken." Nico van der Palen, die namens Lokaal de kar trok bij de coalitievorming, blikt tevreden terug. ,,We hoeven het niet langer te laten duren dan nodig." Dat vindt ook de nieuwe wethouder Frank de Win (CDA): ,,Als er geen klik is bij zo'n verkennend gesprek heeft een tweede gesprek geen zin."

Raadslid Robert Groenewoud (VVD) plaatste kritische kanttekeningen bij de onervarenheid van de twee nieuwe wethouders De Bruijn en De Win. Ook het feit dat de portefeuilles nog niet verdeeld zijn, gaf hem weinig vertrouwen. Bij de stemming in de raad over de nieuwe wethouders viel het op dat oud-gedienden Van der Stek en Bosmans meer steun kregen dan de nieuwkomers.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement