Volledig scherm
© anp

Extreme stank door drugsafval in mestkelder in Leende

LEENDE - Op boerenerf van drugslab in Leende werd drugsafval geloosd op mestkelder.  Omwonenden klagen over extreme stankoverlast en maken zich zorgen over de gevolgen voor mens en dier.

Bij het megadrugslaboratorium dat eerder dit jaar in Leende is opgerold, werd drugsafval geloosd in de mestkelder. Dat blijkt uit onderzoek. Het drugsafval is vermoedelijk de bron van de extreme stankoverlast in de buurt van het perceel van Wim van der P. aan de Hoogeindseweg in Leende. Of drugsafval ook is uitgereden over de akkers en mogelijk in de voedselketen terecht is gekomen is onduidelijk. Van der P., die penningmeester was van het lokale CDA, kwam begin mei vrij nadat hij twee maanden in voorarrest zat. 

Buurtbewoners in Leenderstrijp zijn furieus. Ze zitten al maanden in de stank maar ondanks veelvuldig klagen is er nog niks aan gedaan. Een omwonende zegt zo'n erge klachten te hebben dat hij bloedonderzoek heeft laten doen. In de buurt zitten veel ondernemers die zich zorgen maken over hun vee en de gewassen.  ,,Ik weet zeker dat het ook in de omliggende afvoerwateren zit", zegt een buurtbewoner. ,,Ik vind het schandalig dat het er na 2,5 maand nog precies zo bijligt als de politie het achter heeft gelaten." De man wil niet met naam in de krant. ,,Het is hier echt een klein durpke hoor." 

Geurhinder
Volgens de gemeente is uit een eerste analyse gebleken dat in de mest beperkte hoeveelheden drugsafval zijn aangetroffen. Wat daarvan de gevolgen zijn is nog niet bekend. ,,
Op dit moment lijkt er vooral sprake te zijn van geurhinder. Het is bekend dat deze stoffen al bij lage concentraties te ruiken zijn." 

Het is niet de eerste keer dat drugsafval wordt geloosd in een mestkelder. In Someren-Heide was dat in januari 2016 ook al het geval; daar werd het afval over de gewassen uitgereden. In de maïs werd een lage concentratie van harddrug MDMA gevonden. Volgens milieuspecialist Jordi van der Steen van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, die ook onderzoek deed in Someren en Leende, is het lozen van drugsafval op gier- en mestkelders een trend geworden. ,,We krijgen er wel vaker meldingen over.”

Gezondheidsrisico's
Als drugscriminelen afval op gier- en mestkelders lozen, is er kans dat het in ons riool of het grondwater terechtkomt. Over de exacte ecologische gevolgen en de gezondheidsrisico's van dit soort lozingen is nog veel onduidelijk. Van der Steen: ,,De stank kan misselijkmakend zijn en leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en ademhalingsklachten. We schakelen in zulke gevallen ook altijd de GGD in."

Hoe de stankoverlast in Leende wordt opgelost?  Volgens de gemeente Heeze-Leende is 'de eigenaar dan wel de veroorzaker verantwoordelijk voor de rekening'.  Volgens de gemeente zal na onderzoek door de regionale milieudienst ODZOB bepaald worden hoe snel eigenaar Van der P. gesommeerd wordt om de verontreinigde mest op te ruimen. In Someren heeft die situatie tot een langslepende kwestie geleid tussen provincie en gemeente.

Het professionele drugslab dat eind februari in Leende werd opgerold zou goed zijn geweest voor de productie van 100 kilo amfetamine (speed) en ongeveer een miljoen XTC-pillen per dag. Alleen al de XTC-pillen zijn goed voor een dagloon van zo'n 6 miljoen euro. 

Cranendonck e.o.