Volledig scherm
Het zij- en achteraanzicht van het centrumplan vanuit wooninrichting Van de Plas aan de Kerkstraat

Gemengde reacties op ontwerpen centrumplan Leende

LEENDE - De gezamenlijke belangengroepen in Leende keuren de gevelontwerpen van het centrumplan in hun dorp af. Ze vinden dat er te weinig rekening gehouden is met het gevraagde dorpse karakter. Veel gemeenteraadsfracties
oordelen juist positief.

De gemeente toont de Leendenaren vrijdag het ontwerp van het centrumplan via een huis-aan-huis verspreide folder. Daarbij is een prominente plaats vrijgemaakt voor de gevelontwerpen, die nu voor het eerst openbaar worden. Eerder kregen de gemeenteraad en de Leendse belangengroepen de geveltekeningen al te zien.

Leendse architect
De belangengroepen vinden dat er nauwelijks rekening gehouden is met het alternatieve ontwerp van de Leendse architect Marcel van de Wolfshaar. Zijn buitenaanzicht was gebaseerd op de oorspronkelijke historische panden die voorheen aan de markt stonden. Het ontwerp kreeg veel bijval van de Leendenaren tijdens een massaal bezochte informatiebijeenkomst in oktober. Piet Philipsen van het Gebruikerscollectief De Meent: "Het hele dorp kent de tekeningen van Marcel. Bij de volksraadpleging in oktober is gevraagd rekening te houden met die ontwerpen. Dat zien we nu niet terug." Peter Zuidema is als vertegenwoordiger van Ondernemingsvereniging Leende nog duidelijker: "Ik denk dat deze architect van de gemeente het best scoort op een verafgelegen industrieterrein."

In tegenstelling tot de Leendse belangengroepen reageren veel fracties in de gemeenteraad Heeze-Leende positief. VVD-fractievoorzitter Geert Verzijden woont zelf in Leende: "Ik ben er ontzettend tevreden mee. De uitstraling doet recht aan de omgeving. Ik denk ook dat ze er in Leende echt enthousiast over worden."

PvdA-fractieleider Marten de Lange sluit zich hierbij aan: "Dorps wil niet zeggen dat het ouderwets moet zijn. In het ontwerp vind je bijvoorbeeld de boogramen van de tegenoverliggende kerk terug." Ook lovende woorden van LHL-fractievoorzitter Nico van der Palen. Hij vindt het gevelontwerp qua afmetingen bij het dorpse karakter passen. Toch is hij bang dat de Leendenaren het plan niet omarmen: "Ze zullen massaal achter het plan van Marcel van de Wolfshaar blijven staan. Dat ziet er gelikter uit."

Volledig scherm
Het Centrumplan Leende gezien vanaf het terras van herberg De Scheuter op de Markt

Cranendonck e.o.