Madonna Leurs
Volledig scherm
Madonna Leurs © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Gezond Dorp Leende draait op volle toeren

LEENDE - Het Gezond Dorp Project in Leende draait op volle toeren: binnenkort worden de veelbelovende resultaten gepresenteerd op een congres in Maastricht en onlangs werd bekend dat het project een van de winnaars is van de Brabantse wedstrijd voor innovatieve ideeën in de foodbranche. Met die wedstrijd van Visit Brabant is onder meer een bedrag van 10.000 euro gemoeid dat de initiatiefnemers vrij mogen gebruiken. 

De resultaten van het Gezond Dorp Project in Leende liegen er niet om: deelnemers voelen zich fitter, gebruiken minder medicijnen en vallen af. En dat allemaal door het initiatief van huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk waarbij inwoners een voedingspatroon volgen van weinig koolhydraten en veel vetten.

Inmiddels worden de gegevens van meer dan 250 deelnemers gemonitord. Iedere drie maanden wordt er bloed afgenomen en wordt het gewicht en de bloeddruk gemeten.

Tekst gaat verder onder de foto

De kwark is niet aan te slepen bij Plus in Leende.
Volledig scherm
De kwark is niet aan te slepen bij Plus in Leende. © Jean Pierre Reijnen

Congres

Op 30 september presenteren de artsen de nieuwe resultaten van alle deelnemers van de eerste zes maanden op het Ancestral Health Symposium NL 2017 in Maastricht. Het is het eerste grote congres waar de initiatiefnemers over de resultaten praten. ,,Er was in het begin wel veel vraag naar onze bevindingen maar we hebben het bewust uitgesteld", zegt Hans van Kuijk. ,,We wilden harde cijfers hebben, zodat we ook écht iets konden laten zien. We zijn momenteel druk bezig met het verwerken van alle informatie die we hebben verzameld, maar de eerste positieve resultaten dienen zich al aan: met minder medicatiegebruik zien we betere bloeddrukken en cholesterolverhoudingen. Overgewicht en buikomvang nemen af, mensen voelen zich na een tijdje fitter en energieker."

Vliegende start

Het project kreeg een vliegende start toen honderden mensen op de informatiebijeenkomsten in oktober kwamen luisteren naar de plannen van de twee artsen. Sindsdien kunnen de artsen op veel media-aandacht rekenen. ,,Het project is vele malen groter uitgevallen dan we hadden kunnen voorspellen", zegt Van Kuijk.

Dat betekent ook meer werk en vooralsnog doen de artsen alles in hun eigen tijd. ,,We zijn wel aan het kijken of we wellicht kunnen samenwerken met de Technische Universiteit Eindhoven. We willen de database van alle gemonitorde gegevens en de resultaten zo professioneel mogelijk beheren."

Tekst gaat verder onder de foto

Eerdere bijeenkomst van dieet-avond van de artsen in Leende.
Volledig scherm
Eerdere bijeenkomst van dieet-avond van de artsen in Leende. © Kees Martens

Winnaars

Het nieuws dat het project is gekozen als een van de winnaars van het evenement We Are Food kwam dan ook als geroepen. Dat evenement wordt georganiseerd door Visit Brabant en de provincie, in het kader van de titel Europese Regio van de Gastronomie in 2018.

Uit honderd inzendingen zijn tien voedselinitiatieven gekozen die in 2018 allemaal een maand lang in de spotlights staan. Ook krijgen de tien winnaars 10.000 euro die ze vrij mogen investeren.

LEES OOK:
Meer gezonde vetten en minder koolhydraten voor dikkerds in Leende
Leende luistert nog zoet naar vetadvies, kwark niet aan te slepen in supermarkt