Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Groene partijen uit
de Peel en Venray buigen
zich over mestschandaal

BRABANT - De mestcowboys moeten gestopt worden. Gemeenten en provincies moeten hun verantwoordelijkheid nemen en daarvoor meer middelen krijgen om mestfraude op te sporen en te lijf te gaan, vinden Progressief Akkoord/GroenLinks, de PvdA en Transparant Deurne. 

Volgende week houdt PA/GroenLinks een bijeenkomst met zo veel mogelijk 'groene' partijen uit de Peel en Venray om gezamenlijk te kijken hoe dit probleem aangepakt kan worden. ,,Ook is er contact gelegd met GroenLinks Brabant over dit dossier, met als inzet om lokaal, provinciaal en landelijk samen op te trekken”, laat Carly Arts van PA/GroenLinks weten.

Precies een week geleden diende de partij samen met PvdA en Transparant  Deurne een motie in om handhaving tegen mestfraude uit te breiden.  De partijen vinden dat er voor de gemeente een verantwoordelijkheid ligt en dat er meer toezicht nodig is op illegale lozing en verhandeling van mest.. ,,Het gaat in Deurne, op basis van de cijfers van 2015, om zo’n 112.000 tot 180.000 ton mest en van een effectieve handhaving tegen deze cowboys blijkt niet veel.”

Burgemeester Hilko Mak ontraadde de motie. Gemeenten controleren of voor de activiteit een vergunning nodig is en zo ja, of die is verleend. Verder bekijkt de gemeente of de situatie aan het bestemmingsplan en de milieuregels voldoen. ,,Voor het overige ligt de bevoegdheid bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)”, aldus Mak. Daarbij moet gedacht worden aan mesttransporten en het uitrijden van mest op akkers. 

Uiteindelijk werd het voorstel door een meerderheid van de raad verworpen. Carly Arts: ,,Na de publicatie in NRC vragen we nu weer alle raadsfracties en het college onze motie alsnog te steunen en om stelling te nemen in deze zaak.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement