Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Groene partijen uit
de Peel en Venray buigen
zich over mestschandaal

BRABANT - De mestcowboys moeten gestopt worden. Gemeenten en provincies moeten hun verantwoordelijkheid nemen en daarvoor meer middelen krijgen om mestfraude op te sporen en te lijf te gaan, vinden Progressief Akkoord/GroenLinks, de PvdA en Transparant Deurne. 

Volgende week houdt PA/GroenLinks een bijeenkomst met zo veel mogelijk 'groene' partijen uit de Peel en Venray om gezamenlijk te kijken hoe dit probleem aangepakt kan worden. ,,Ook is er contact gelegd met GroenLinks Brabant over dit dossier, met als inzet om lokaal, provinciaal en landelijk samen op te trekken”, laat Carly Arts van PA/GroenLinks weten.

Precies een week geleden diende de partij samen met PvdA en Transparant  Deurne een motie in om handhaving tegen mestfraude uit te breiden.  De partijen vinden dat er voor de gemeente een verantwoordelijkheid ligt en dat er meer toezicht nodig is op illegale lozing en verhandeling van mest.. ,,Het gaat in Deurne, op basis van de cijfers van 2015, om zo’n 112.000 tot 180.000 ton mest en van een effectieve handhaving tegen deze cowboys blijkt niet veel.”

Burgemeester Hilko Mak ontraadde de motie. Gemeenten controleren of voor de activiteit een vergunning nodig is en zo ja, of die is verleend. Verder bekijkt de gemeente of de situatie aan het bestemmingsplan en de milieuregels voldoen. ,,Voor het overige ligt de bevoegdheid bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)”, aldus Mak. Daarbij moet gedacht worden aan mesttransporten en het uitrijden van mest op akkers. 

Uiteindelijk werd het voorstel door een meerderheid van de raad verworpen. Carly Arts: ,,Na de publicatie in NRC vragen we nu weer alle raadsfracties en het college onze motie alsnog te steunen en om stelling te nemen in deze zaak.”

  1. Slaaparts werkt aan simpeler maken van onderzoek naar ernstige slaapstoornissen

    Slaaparts werkt aan simpeler maken van onderzoek naar ernstige slaap­stoor­nis­sen

    EINDHOVEN - Hij noemt het 'de droom van een somnoloog', ofwel slaaparts. Sebastiaan Overeem (40) spreekt vrijdag zijn inaugurele rede uit als hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij gaat zich met een groep promovendi, onderzoekers en artsen bezighouden met het verkleinen en versimpelen van sensoren en meetinstrumenten die moeten verklaren wat er aan de hand is met mensen met ernstige slaapstoornissen.
  2. Forse stormschade in Zuidoost-Brabant, 700 meldingen bij brandweer, nauwelijks treinverkeer

    Forse stormschade in Zuid­oost-Bra­bant, 700 meldingen bij brandweer, nauwelijks treinverkeer

    REGIO - De zware storm die donderdag over Nederland trok, leverde ook flinke problemen op in Zuidoost-Brabant. Tientallen bomen zijn omgewaaid, dakdelen zijn her en der losgeraakt en fietsers en voetgangers waaiden van de weg. Rijkswaterstaat en ANWB adviseerden automobilisten om niet de weg op te gaan: 'Stel uw reis uit'. Het treinverkeer in vrijwel het hele land is om 11.00 uur gestaakt. De NS staakt het treinverkeer voor de rest van de avond. Er wordt reizigers geadviseerd om een andere vervoersmiddel te zoeken. Ook vrijdag zullen nog veel reizigers last hebben van de nasleep van de storm.

Cranendonck e.o.