Volledig scherm
© Thinkstock

Heeze-Leende overweegt blijverslening voor ouderen

HEEZE-LEENDE Niet nieuwkomers op de arbeidsmarkt helpen bij de aanschaf van een starterswoning, maar ouderen helpen met langer thuis blijven wonen.Dat was het voornemen van het Heezer college maar de raad zag niets in afschaffing van de starterslening.

De blijverslening moet ervoor zorgen dat senioren met kleine aanpassingen aan hun woning, langer thuis kunnen wonen. De lening is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Bij goedkeuring was Heeze-Leende de eerste gemeente in Zuidoost-Brabant geweest die de lening invoerde. Maar met het voornemen van wethouder Toon Bosmans om de lening voor starters dan maar af te schaffen was niemand gelukkig.

Geen aanvraag
Volgens de wethouder was er in heel 2016 nog geen aanvraag gedaan voor de starterslening en bovendien zat er nog maar 97.000 euro in de pot. Te weinig voor het verstrekken van veel startersleningen maar wel meer dan genoeg voor een blijverslening waarbij het vaak om kleinere bedragen gaat, aldus de wethouder. "Waarom kunnen deze regelingen niet naast elkaar bestaan?", vroeg Nico van der Palen (LHL) zich af. "We mogen de starters niet in de kou laten staan", voegde Max van Hofweegen (PvdA) daaraan toe.

Verantwoordelijk wethouder Toon Bosmans kon de bedenkingen niet wegnemen. Een amendement van Lokaal Heeze-Leende om beide leningen in stand te houden kon op steun van meerdere fracties rekenen. Na schorsing bleek ook Bosmans hiervoor open te staan en besloot hij het raadsvoorstel mee terug naar de tekentafel te nemen om te onderzoeken of de leningen ook naast elkaar kunnen bestaan.

Cranendonck e.o.