Volledig scherm
De bomen op het Kruis in Heeze zijn een gewilde plek voor vleermuizen. Rechts vooraan twee van de drie bomen die weg moeten. © Jean Pierre Reijnen

Heeze mag bomen in plangebied de Bulders niet zomaar kappen

HEEZE - De gemeente Heeze-Leende is door de rechter op de vingers getikt: drie bomen die plaats moeten maken voor de nieuwe wijk De Bulders mogen niet zomaar gekapt worden. Volgens de gemeente zijn de gevolgen van de uitspraak echter gering.  

Frans Peters, wonend aan de rand van Heeze, heeft gelijk gekregen van de rechter. De gemeente mag drie bomen bij de kruising Oudenmolen, Lijkweg en Kruis niet zomaar omdoen. De vergunning is geschorst. De kap is nodig omdat de eiken in de weg staan bij de bouw van de nieuwe wijk De Bulders en de randweg. 

Peters deed twee weken terug zijn beklag bij de rechtbank en vroeg om een voorlopige voorziening. De Heezenaar woont weliswaar vijfhonderd meter verderop, maar heeft ook een lapje grond in het plangebied van waaraf hij wél op de bomen uitkijkt. Volgens de rechter is hij daarom belanghebbende. 

Vleermuizen

In het bestemmingsplan heeft de gemeente een artikel opgenomen dat voorschrijft dat 'bestaande bomenrijen' in stand gehouden moeten worden. Vanwege de cultuurhistorische landschappelijke waarde maar vooral omdat de bomen verblijfplekken zijn voor vleermuizen. 

Op plekken waar de bomen echt in de weg staan, moet eerst vervangend groen worden geplant voordat ze worden gekapt, staat in hetzelfde artikel. Per definitie is de door de gemeente aan zichzelf verleende vergunning in strijd met het bestemmingsplan, aldus de rechter. 

Quote

Het zijn mooie, oude exemplaren die je niet zomaar kunt vervangen

Frans Peters

De uitspraak heeft Peters verrast. ,,Ik had het niet verwacht", zegt hij. ,,Ik ben niet tegen die randweg. Maar ik ben wel tegen de kap van die bomen, onder meer omdat ze CO2 en fijnstof opnemen. Het zijn bovendien mooie, oude exemplaren die je niet zomaar kunt vervangen." 

De drie eiken maken deel uit van in totaal 51 te kappen bomen. Het verlies aan groen wordt door de gemeente gecompenseerd met de aanplant van 171 nieuwe exemplaren. ,,Maar dat zijn hele jonge, dunne boompjes", merkt Peters op. ,,Daar kunnen vleermuizen niet zo veel mee."

Te overzien

Volgens de gemeente Heeze-Leende zijn de gevolgen van de uitspraak te overzien en staat deze de ontwikkeling van de Bulders en de randweg niet in de weg.  De in het bestemmingsplan voorgeschreven herplant hoeft volgens een woordvoerster niet op exact dezelfde plek plaats te vinden, maar 'aan de randen van het plangebied'. ,,Dit is goed mogelijk zonder de bouwwerkzaamheden te belemmeren." 

Half april wordt gestart met het bouwrijp maken van het meest westelijk gelegen stukje van de nieuwe wijk. Riolering en bouwwegen worden aangelegd, evenals gas-, stroom- en waterleiding. De wegen rondom de Bulders kunnen vooralsnog gewoon gebruikt worden.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement