Volledig scherm
Rob Gijsberts en Rika Piters bij het graf van Dobelmann. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Zomerserie: Heezer graf van vermoorde schaker nog nauwelijks herkenbaar

Mijn monumentHEEZE - Een oude burgemeesterswoning, een unieke langgevelboerderij of een apart kapelletje. In de hele regio staan monumenten met een bijzonder verhaal. Het ED tekent ze op deze zomer.

De moord zondag 13 september 1936 in Heeze op Heinrich Dobelmann, bekend schaker en voorzitter van de Eindhovensche Schaakclub, haalde destijds het landelijke nieuws. Zijn groen uitgeslagen grafmonumentje op het kerkhof aan de Holeweg in Heeze is nauwelijks nog herkenbaar.

De Tijd kopte: 'Onguur individu steekt zijn buurman dood'. En het Eindhovens Dagblad schreef op 14 september 1936: 'Moord te Heeze, De Buurman met het mes'. Waarna de krant vervolgde: 'Zondagmiddag om zes uur is te Heeze tijdens een twist de heer Dobelmann uit Eindhoven, die ongeveer 40 jaar oud is, door zekeren Van Meijl met een mes gestoken. Een van de messteken trof Dobelmann in het hart zoodat deze terstond overleed. De politie heeft de zaak in onderzoek.'

Dat onderzoek had nogal wat voeten in aarde en de werkelijke aanleiding voor de moord is nooit helemaal duidelijk geworden. De officier van justitie hield het er tijdens de rechtszaak op dat het ging om een grondkwestie. De dader Sjefke van Meijl uit Leende woonde in een zelfgebouwd hutje op een perceel aan de Oostrikkerdijk in Leende. Maar de grond zou gekocht zijn door Heinrich Dobelmann, die dichtbij een zomerhuisje bezat.

Sloot
De Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant schreef op 3 december 1936: 'Verdachte nam het waandenkbeeld op dat Dobelmann alleen den grond kocht om verdachte te verjagen. Op den dag van het drama kwam verdachte in de woning van Dobelmann en moest eruit. Hij had een dolk bij zich van 17 centimeter lang. Als een varken heeft hij zijn slachtoffer afgeslacht door ontzettend zware steken. Toen de man doodgestoken was, schopte verdachte zijn slachtoffer in de sloot.' Die sloot lag tussen de buurtschappen Kerkhof en Kruis in Heeze, waar de twee mannen na een achtervolgende fietstocht terechtkwamen.

,,Het was in de buurt van het Schaverspad'', verduidelijkt vicevoorzitter Rika Piters van Heemkundekring De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten. Uiteindelijk werd Sjefke van Meijl veroordeeld tot vier jaar gevangenis en tbs. Hij stierf op 13 december 1946 in het Psychiatrisch Ziekenhuis Reinier van Arkel in Den Bosch.

,,Zo'n moord was in die tijd in dorpsgemeenschappen als Heeze en Leende iets heel bijzonders'', probeert Piters het incident in historisch perspectief te plaatsen. Volgens haar misschien ook de reden dat het nieuws zelfs de landelijke pers haalde.

Verlopen rechten
B en W van Heeze-Leende vonden het in elk geval bijzonder genoeg om onlangs te besluiten de verlopen rechten op het graf van Dobelmann over te nemen. Vooral omdat ze meenden dat het verhaal typerend is voor het toenmalige tijdsbeeld: het klassenverschil tussen twee mensen aan twee kanten van de maatschappij. Om deze cultuurhistorische redenen wordt het graf van Heinrich Dobelmann niet geruimd.

Volgens voorzitter Rob Gijsberts van de heemkundekring was het een advies van De Heerlijkheid op basis van een studie door Wil Coolen, lid van de Monumentencommissie Heeze-Leende.

Cranendonck e.o.