Volledig scherm
Aanleg van glasvezel, hier in Budel op een archieffoto. © Jurriaan Balke

HSLnet: vóór zomer start aanleg glasvezel buitengebied Heeze-Leende

HEEZE-LEENDE - Glasvezelcoöperatie HSLnet wil nog voor de zomer starten met de verglazing van het buitengebied van Heeze-Leende. Begonnen wordt met twee clusters van een dertigtal woningen in Sterksel. 

Volgens woordvoerder Henk Kerkers doet bijna tachtig procent van de bewoners hier mee; ruimschoots meer dan de benodigde zeventig procent. De aanleg zelf neemt ongeveer een maand in beslag. 

Grote belangstelling

Ook in twee andere clusters in Sterksel en Leende is de belangstelling volgens Kerkers groot. Hij verwacht dat ook hier het benodigde percentage deelnemers wordt gehaald. Zijn optimisme is gebaseerd op de reacties en de inschrijvingen van bezoekers tijdens informatieavonden, waarvan er in de afgelopen maanden vijf zijn gehouden.  De zesde en laatste -in Sterksel- is gepland op woensdag 21 februari.  

Vijfhonderd euro per aansluiting. Dat bedrag willen B en W van Heeze-Leende uittrekken voor de verglazing van het buitengebied. In totaal wil het college een eenmalige subsidie van 250.000 euro hiervoor beschikbaar stellen; goed voor vijfhonderd aansluitingen. 

De stimuleringsmaatregel kost de gemeente in feite niets: het geld is afkomstig uit een eerder opgebouwde reserve. Dat potje werd gevoed met de premies die HSLnet betaalde voor een eerdere garantstelling aan de bank door de gemeente.  Met de komst van it-bedrijf Simac, die de financiering overnam, is deze voorziening niet meer nodig. In het potje zit ruim 273.000 euro. De raad heeft eerder aangegeven dat de reserve ten goede moet komen aan de verglazing van het buitengebied. 

Subsidie

De vijfhonderd euro aansluitsubsidie wordt uitgekeerd aan HSLnet, die het op zijn beurt in mindering brengt op de kosten voor de burgers. Per woning kost de aanleg  zo'n vijfduizend euro. HSLnet draagt zelf per aansluiting duizend euro bij; hetzelfde bedrag als in de dorpskernen.  

Voor Kerkers komt de gemeentelijke steun niet als een verrassing: ,,Bij de tariefstelling was de subsidie ingecalculeerd. De toezegging van de gemeente hadden we al." Bewoners van het buitengebied zijn 3300 euro kwijt voor een glasvezelaansluiting. Ook kunnen zij kiezen voor een maandelijks bedrag van twintig euro. 

Volgens Kerkers draait HSLnet, na alle tegenslagen in de afgelopen jaren en sinds de tussenkomst van Simac 'hartstikke goed'. Ook volgens het college van B en W is er nu sprake van een 'stabiele bedrijfsvoering'. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement