Volledig scherm
Afsluiting met statement bij Brabantsedag © Twitter/MarleenWijnen

Indrukwekkend einde van prachtige Brabantsedag in Heeze (Storify)

HEEZE - "Een schitterende optocht, ik heb met open mond staan kijken, werd vaak weer verrast. En eigenlijk ben ik ook verbaasd dat dat ieder jaar weer lukt." Met die woorden vat Brabantsedag-veteraan Constance Jak het wel samen.

De ED-verslaggever heeft de 59ste editie van de cultuurhistorische optocht - 'eigenlijk is rollend theater beter', zegt Jak - gekeken met de drie generaties van de familie Jak, vrienden, bekenden en zeker niet te vergeten Muziekmakerij Mè Tresse.

Constance en haar man Wim hadden in het verleden wel ongeveer alle rollen die je kunt bedenken bij de Brabantsedag: wagenbouwer, regievoering, bestuurslid, lid themacommissie. En nu mogen ze hun oude woning aan de Jan Deckersstraat gebruiken om iedereen te ontvangen. "Dat hebben we in het contract laten zetten toen onze dochter Heleen de woning overnam", grapt Wim Jak. De vrouw des huizes is er niet bij, die loopt, springt en acteert met haar drie kinderen bij De Oude Ambachten in de optocht.

De Heezer optocht kwam wat langzaam op gang omdat de buurtschap Laarstukken panne had.Gelukkig kon een kapot onderdeel ter plekke, met hulp van de groep Lambrekvrienden gerepareerd worden. De optocht werd afgesloten met een actueel statement over de vluchtelingencrisis.

Aan een voorspelling waagt de familie Jak zich niet. "Blij dat we niet in de jury zitten", klinkt het eensgezind. Een exact cijfer over het aantal bezoekers kan de organisatie nog niet geven. De schatting is dat dat niet onderdoet voor andere jaren als er 30.000 bezoekers kwamen.

Volledig scherm
Brabantsedag Heeze 2016 © Rene Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
Brabantsedag Heeze 2016 © Rene Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
Brabantsedag Heeze 2016 © Rene Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
Monsterlijke insectengroep van vriendengroep Haisjo.
Volledig scherm
Het terras bij de familie Jak met Muziekmakerij Me Tresse.
Volledig scherm
Brabantsedag Heeze 2016 © Rene Manders/fotomeulenhof
  1. Slaaparts werkt aan simpeler maken van onderzoek naar ernstige slaapstoornissen

    Slaaparts werkt aan simpeler maken van onderzoek naar ernstige slaap­stoor­nis­sen

    EINDHOVEN - Hij noemt het 'de droom van een somnoloog', ofwel slaaparts. Sebastiaan Overeem (40) spreekt vrijdag zijn inaugurele rede uit als hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij gaat zich met een groep promovendi, onderzoekers en artsen bezighouden met het verkleinen en versimpelen van sensoren en meetinstrumenten die moeten verklaren wat er aan de hand is met mensen met ernstige slaapstoornissen.
  2. Forse stormschade in Zuidoost-Brabant, 700 meldingen bij brandweer, nauwelijks treinverkeer

    Forse stormschade in Zuid­oost-Bra­bant, 700 meldingen bij brandweer, nauwelijks treinverkeer

    REGIO - De zware storm die donderdag over Nederland trok, leverde ook flinke problemen op in Zuidoost-Brabant. Tientallen bomen zijn omgewaaid, dakdelen zijn her en der losgeraakt en fietsers en voetgangers waaiden van de weg. Rijkswaterstaat en ANWB adviseerden automobilisten om niet de weg op te gaan: 'Stel uw reis uit'. Het treinverkeer in vrijwel het hele land is om 11.00 uur gestaakt. De NS staakt het treinverkeer voor de rest van de avond. Er wordt reizigers geadviseerd om een andere vervoersmiddel te zoeken. Ook vrijdag zullen nog veel reizigers last hebben van de nasleep van de storm.

Cranendonck e.o.