Volledig scherm
Een goed bezette zaal in dorpshuis Valentijn volgde dinsdagavond de voorlichtingsbijeenkomst over de aansluiting van het Sterkselse buitengebied op het glasvezelnetwerk. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Inwoners buitengebieden Heeze-Leende geïnteresseerd in aansluiting glasvezelnetwerk

STERKSEL - ,,Ongeveer als de rooksignalen van de indianen vroeger", vergeleek Harry Wijnands zijn huidige trage internetverbinding met een supersnelle glasvezelaansluiting.

Samen met partner Annemieke Huijbens woont hij in het buitengebied van Sterksel. Het paar kwam dinsdagavond naar de voorlichtingsbijeenkomst van de plaatselijke glasvezelcoöperatie HSLnet over de aanleg van glasvezel in hun afgelegen omgeving.

Buitengebieden

Het was één van de informatiebijeenkomsten speciaal voor de inwoners van de buitengebieden van Heeze-Leende. Bij een deelnamepercentage van zeventig procent wil de coöperatie daar dit voorjaar met de aanleg van het glasvezelnet beginnen. De kernen Heeze, Leende, Sterksel en Leenderstrijp werden de afgelopen jaren al aan het netwerk gekoppeld.

Tijdens een eerdere infoavond voor het buitengebied van Sterksel, in november, voelden de meeste aanwezigen wel voor een glasvezelverbinding. Ook de bijeenkomst vorige maand voor de afgelegen adressen in Leenderstrijp oogstte veel bijval.

Deze avond in het Sterkselse dorpshuis Valentijn was bedoeld voor de aanwonenden van de Pastoor Thijssenlaan, Molhout, Chijnsgoed, Kerkedijk en Biesputten in Sterksel.

Annemieke Huijbens verwachtte vooral informatie over tarieven en snelheid van het nieuwe glasvezelnetwerk te krijgen. ,,Als ik nu op 'Uitzending gemist' een filmpje bekijk, blijft het beeld halverwege hangen."

Draadloos

Partner Harry Wijnands wist ook wel waarom: ,,We hebben nu het draadloze Digitenne van KPN, dat heeft bij ons maar een snelheid van 1,5 tot 2 Mb." Ze hoorden dan ook op toen HSLnet-vertegenwoordiger Henk Kerkers hen de maximaal 1000 Mb van het glasvezelnetwerk voorspiegelde.

Een andere aanwezige in de zaal vroeg naar de kosten. Directeur Mari van Os van HSLnet maakte geen geheim van de extra bijdrage die de inwoners van het buitengebied gaan betalen, vergeleken met de bewoners van de kernen.

"Het aansluiten kost bijna vijfduizend euro per adres. Wij nemen duizend euro voor eigen rekening en de bewoners kunnen kiezen uit eenmalig 3300 euro betalen of maandelijks twintig euro", aldus Van Os.

Daarnaast komen dan nog de abonnementskosten voor de provider die het internet-, telefoon- of tv-signaal levert. Komend weekeinde start HSLnet met de inschrijvingen.

Annemieke Huijbens en Harry Wijnands moesten niet lang nadenken: "We gaan zeker meedoen en kunnen nauwelijks wachten. Voorheen woonden we in Eindhoven en daar hoefden we geen aansluitkosten te betalen. Maar dit hoort, naast de voordelen, ook bij het heerlijke wonen in het buitengebied."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement