Volledig scherm
Reeëntocht met boswachter Erik Schram Leende © Fotomeulenhof

Je kijkt je ogen uit bij de reeëntocht van Staatsbosbeheer in Leende: Stop! Kijk! Links, op negen uur, een ree!

LEENDE - Staatsbosbeheer heeft in het hele land excursies uitgezet om natuurliefhebbers in contact te brengen met De Grote Vijf: edelhert, ree, wild zwijn, bever en zeehond. Zaterdag ging de eerste van start in het Leenderbos.

Max Adema heeft de avond van zijn zesjarige leven. De jongen uit Maarheeze zit naast de chauffeur in de grote zwarte Landrover, op een comfortabele leren stoel. Achterin zitten zijn ouders met zeven anderen op smalle houten bankjes. Met hoge snelheid rijdt de terreinwagen zonder verlichting door de schemering achter twee andere Landrovers over hobbelige zandwegen op de Grote Heide. Max schudt heen en weer en lacht voluit. 

Helemaal vooraan rijdt boswachter Erik Schram van Staatsbosbeheer in een zware 4x4 Toyota. Via de portofoon horen de passagiers in de Landrovers hem roepen dat er drie reeën aan de rand van het bos staan. ,,Op elf uur!" Sommigen menen ze ook te zien, maar al snel zijn de dieren tussen de bomen verdwenen.

Geschiedenis

Met achttien deelnemers was de eerste reeëntocht van Staatsbosbeheer door het Leenderbos en over de Grote Heide al snel volgeboekt. Zaterdagmiddag worden ze ontvangen door Schram en een paar collega's bij het boswachterskantoor aan het Strijperpad in Leende, naast het natuurkampeerterrein. Hij vertelt hen over de geschiedenis van het natuurgebied, dat oorspronkelijk alleen uit heide bestond. Vanaf 1930 werden er bossen aangelegd, om te voorzien in de grote houtbehoefte. Tien jaar later kwam daar een einde aan. Dankzij de oorlog kunnen we nu genieten van de Grote Heide, die er ondanks de droge zomer verrassend paars bijligt.

Schapen

Na een maaltijd met soep, broodjes en pasta starten de drie vrijwilligers hun Landrovers en rijden ze met de natuurliefhebbers achter Schram aan, op zoek naar reeën. ,,De schemertijd biedt de meeste kans om ze te zien", had hij verteld. ,,Maar het blijft afwachten." 

Lange tijd blijft het bij schapen en Schotse Hooglanders. Veertien grazen er in een met wildroosters begrensd heideterrein. Sommige blijven midden op de zandweg staan. Geen probleem, de fotograaf profiteert ervan. Even later staat ze weer op de treeplank aan de achterkant van de Landrover en houdt zich met een hand vast en richt haar camera op de andere wagens; het lijkt wel rodeo.

IJstijd

Halverwege de tocht van een kleine twintig kilometer mag het gezelschap de benen strekken en loopt naar de pingoruïne. Het blijkt een ring van vier meter diep water, overgebleven uit de ijstijd. Terug in de wagens gaat het weer over hobbelige wegen. Totdat de boswachter weer roept. ,,Stop! Kijk! Links, op negen uur." En inderdaad, tussen de bomen staat een kleine honderd meter in het bos, een ree. Ze blijft staan kijken naar de drukte op de zandweg. Na twee minuten rijdt de karavaan weer verder. Om negen uur komt die weer terug bij het vertrekpunt. Iedereen bedankt de boswachter voor het avontuur.