Johan Bakermans uit Heeze: Zonder boeren geen carnaval

HEEZE-LEENDE - Varkenshouder Johan Bakermans uit Heeze kreeg veel bijval met zijn boodschap op internet: carnaval kan niet zonder boeren! Want: zonder boeren géén erwtensoep, géén roggebrood met zult, géén worstenbroodjes en geen eieren met spek. En o ja. Niet geheel onbelangrijk: óók geen bier.  

Volledig scherm
HEEZE - Jonge boer Johan Bakermans maakte een statement op Facebook: zonder boeren geen carnaval. © Jean Pierre Reijnen

De lucht in zijn stal met honderd biggen is niet om te harden. Ammoniakdampen benemen de bezoeker uit de stad de adem. Dat geldt niet voor de varkensboer zelf. Die is er aan gewend, zegt-ie. ,,Ach, vroeger stonk het nog veel harder in de stal. En buiten ruik je nu helemaal niks meer, dankzij die luchtwassers op het dak."

Beu

Johan Bakermans  is het een beetje beu dat er vaak negatief wordt gedacht, gesproken en geschreven over de veehouderij.  Als lid van de organisatie Trotse Jonge Boeren laat hij weinig kansen onbenut om op te komen voor de sector, die volgens de Heezenaar voor 's lands economie van levensbelang is. En niet alleen voor de economie trouwens: ,,Zonder boeren geen carnaval", postte Bakermans op zijn Facebook-pagina. Het bericht werd honderden keren gedeeld. ,,Het begint al bij het bier. Daar is gerst en hop voor nodig en dat wordt geleverd door akkerbouwers. Het bierbostel -het afval- wordt door de boeren weer gebruikt als voedsel voor de varkens. En daarmee is de cirkel rond." 

Bakermans, die samen met zijn vader aan het Ven tussen Heeze en Leende een bedrijf met 2800 varkens runt, komt op stoom: ,,Zonder boeren zouden er óók geen carnavalsoptochten zijn. In de schuren van veehouders, akkerbouwers en loonwerkers kunnen verenigingen terecht om hun wagens te bouwen. Met carnaval worden die vervolgens getrokken door tractoren. Oók weer van de boeren."  

Statement

En er is nóg meer, zegt Bakermans om zijn statement te onderbouwen: ,,Wat doe jij als je terug komt van een avondje feestvieren? Dan gooi je een ei in de pan, met spek. Zonder boeren ook geen erwtensoep, worstenbroodjes of zult, om maar wat te noemen."

Nog een paar dagen en dan barst het feestgedruis weer los. Bakermans staat in de startblokken: ,,Carnaval kan niet zonder de boeren. Maar deze boer kan ook niet zonder carnaval." 

Volledig scherm
HEEZE - Jonge boer Johan Bakermans maakte een statement op Facebook: zonder boeren geen carnaval. © Jean Pierre Reijnen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement