Volledig scherm
Vele jeugd bij het JP Balki Event. © Roy de Leijer

JP Balki Event zorgt nog altijd voor kippenvel

HEEZE - De jeugd was zaterdag sterk vertegenwoordigd bij de zesde editie van de hardloopwedstrijd JP Balki Event in Heeze. De helft van de vierhonderd deelnemers bestond uit kinderen. Bij de mannen won Pieter van Beekveld de langste afstand, de 14 kilometer. De snelste vrouw op dit loopnummer, Merel de Knegt, kwam na hem als tweede over de streep.

Het JP Balki Event wordt vanaf 2013 gehouden ter nagedachtenis aan Jean Paul Balkestein. Hij overleed in 2012 op 32-jarige leeftijd tijdens het joggen op de Boschlaan in Heeze aan een hartstilstand.

Vanwege het grote aantal inschrijvingen ging de kinderloop van drie kilometer zaterdagmiddag met een kleine vertraging van start. Onder de deelnemers veel schoolklassen en sportteams, die vaak al een voetbal- of hockeywedstrijd in de benen hadden.

Het meiden D1-team van Hockeyclub Tilburg werd bij hun ‘uitlooptraining’ vergezeld door Marcel Balkestein, de broer van Jean Paul. De finish werd hand in hand met de oud-hockeyinternational gepasseerd. “Toen we samen met Marcel het gedenkteken aan Jean Paul passeerden, begon een van onze speelsters spontaan te klappen. Dat zorgde voor een echt kippenvelmoment”, zegt trainer-coach Jeroen de Boer.

Eerbetoon

Balkestein, die samen met zijn vrouw, topvolleybalster Maret Grothues, later op de middag ook de drie kilometer bij de volwassenen liep, is blij dat het eerbetoon aan zijn broer nog altijd veel mensen in beweging brengt. In de aanloop naar het hardloopevenement bezocht hij verschillende schoolklassen. Veel leerlingen zag hij zaterdag terug. Balkestein: “Het is belangrijk dat kinderen leren dat gezelligheid en gezond bezig zijn goed samen kunnen gaan.”

Net als bij de voorgaande edities werd het hardloopevenement afgesloten met een feestavond. Aan de vertrouwde afstanden van drie, zeven, tien en veertien kilometer werd voor het eerst ook een route van vijf kilometer toegevoegd. Een andere noviteit was het gebruik van tijdsregistratiechips. Vrijwilliger Max van Leeuwen: “We verwachten hierdoor nog wat meer fanatieke hardlopers aan te trekken. Gezelligheid en sportiviteit blijven echter de hoofdelementen."

De opbrengsten van het evenement worden gedoneerd aan de Nederlandse Hartstichting en de AMC Foundation. Beide stichtingen doen onderzoek naar plotse hartdood.

De winnaars:

Mannen 14 km: Pieter van Beekveld; vrouwen 14 km: Merel de Knegt; mannen 10 km: Bram Cuypers; vrouwen 10 km: Jolein Manders; mannen 7 km: Koen van de Ven; vrouwen 7 km: Rian Gerris; mannen 5 km: Roel Peters; vrouwen 5 km: Jill van Eersel; mannen 3 km: Ramon Setz; vrouwen 3 km: Lieve Wijckmans; kinderloop jongens 3 km: Fabrice Bevers; kinderloop meisjes 3 km: Sanne Gapendaal.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement