Volledig scherm
(inzet) Wilhelmina's echtgenoot Prins Hendrik bracht in 1908 een bezoek aan het kasteel in Heeze. foto Juriaan Balke/fotomeulenhof

Kasteelheer Heeze mikt op handtekening koning Filip

HEEZE - Met een pennenstreek wordt woensdag 30 november een nieuwe bladzijde toegevoegd aan de rijke geschiedenis van Kasteel Heeze. Dan tekenen Filip, Koning der Belgen en zijn echtgenote Mathilde er het gastenboek.

Als Filip, Koning der Belgen woensdag rond 17.00 uur het gastenboek van Kasteel Heeze tekent, komt er een officieel einde aan het driedaagse Staatsbezoek dat hij met zijn echtgenote koningin Mathilde brengt aan Nederland.

Een eer
"Een hele eer dat de koning juist hier het bezoek wil beëindigen. We gaan er iets moois van maken", belooft kasteelheer baron Sammy van Tuyll van Serooskerken (65). Als eigenaar en bewoner treedt hij op als gastheer. "Samen met mijn vrouw Edmée Röel." Namens de Nederlandse regering is minister Schultz op 30 november aanwezig om het paar symbolisch uit te zwaaien.

Filip's naam in het gastenboek uit 1902 verkeert straks in goed gezelschap. Al bladerend valt het vergeelde boek open op 26 augustus 1908. "Ah, kijk nou. Ja, die is hier ook geweest. Om te jagen geloof ik", glimlacht de baron. In een sierlijk handschrift staat te lezen: Hendrik, Prins der Nederlanden Hertog van Mecklenburg. Ook de adjudant van Wilhelmina's losbandige echtgenoot Van Suchtelen Van de Haare mocht laten weten dat hij in Heeze was als 'Kapitein Adjudant van Zijne Koninklijke Hoogheid, den Prins der Nederlanden, Hertog van Mecklenburg. Even verder nóg een bijzondere naam. De Duitse keizer Wilhelm II zette zijn krabbel ergens in 1927.

Geregel
Een koninklijk bezoek, brengt een hoop geregel met zich mee. Zo ook het uurtje dat koning Filip en koningin Mathilde op het kasteel hebben als zij zich klaarmaken voor de terugreis naar hun eigen koninkrijk. "Er komt een erewacht van 108 luchtmachtmilitairen, er worden handen geschud en het koningspaar paar moet zich even rustig kunnen terugtrekken voordat zij de Belgische pers te woord staan. Een loper komt er niet. "Dat staat in ieder geval niet in het protocol. Als het regent regelen wij de paraplu's. Dat is wel afgesproken."

Lees het hele artikel in het ED van vrijdag of in de digitale krant.

Cranendonck e.o.