Volledig scherm
Ontwerp voorloopwagens met titelbord en omroeper die elke groep voorafgaan op de Brabantsedag 2017 © Brabantsedag

Kempische trekpaarden trekken rijdende titelborden tijdens Brabantsedag Heeze

HEEZE - Dit jaar worden alle deelnemende groepen tijdens de zestigste cultuurhistorische stoet van de Brabantsedag voorafgegaan door paarden. Deze Kempische trekpaarden zullen de rijdende titelborden voortbewegen. Dit om het feestelijk karakter van de jubileumoptocht te onderstrepen, die op zondag 27 augustus door het centrum van Heeze trekt.

Het negendaagse cultuurfestival heeft als thema 'Parade van Vermaeck'. "Bij een parade horen paarden", vindt voorzitter Boukje van Ettro van Stichting Brabantsedag.

"De edele dieren trekken onze optochtborden waarop telkens de naam en het onderwerp van de deelnemende groep te zien zal zijn. Een heuse stadsomroeper op deze voorloopwagens fungeert als een mobiel optochtboekje en kan de bezoeker informeren over wat gaat komen", aldus de voorzitter.

Ze noemt ook de forse wielen die de groepen dit jaar voor het eerst verplicht in hun ontwerp moeten verwerken: "Het terugkerende karakter van de rijdende borden en de verplichte karrenwielen op elke wagen, zijn de rode draad van de parade. Ze zorgen voor een nog aantrekkelijker theaterspektakel voor onze bezoekers."

Tijdens de themapresentatie in november vorig jaar was er nog sprake van dat de paarden ook de decorwagens zelf zouden trekken. Dit idee is losgelaten, omdat er twijfels bestonden of de dieren wel genoeg trekkracht hebben om de enorme wagens in alle gevallen voldoende voort te bewegen.

De wagenontwerpen zijn zaterdag 3 juni te zien tijdens een presentatie in dorpshuis 't Perron in Heeze.