Madonna leurs gezond Leende
Volledig scherm
Madonna leurs gezond Leende © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Leende dunner en fitter door dieet

LEENDE - Hun dorpsgenoten vallen af, voelen zich fitter en zien hun bloeddruk en cholesterolniveau verbeteren. Het zijn de eerste voorzichtige conclusies van twee artsen uit Leende die met het project Gezond Dorp strijden tegen welvaartsziekten, veroorzaakt door verkeerd voedsel.

Uit onderzoek bleek eerder dat de inwoners van Leende meer last hebben van welvaartsziekten als overgewicht en hart-en vaatziekten dan landelijk gemiddeld. 

Gezond Dorp
Huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk wilden het tij keren en zetten daarom het project Gezond Dorp op. Ze monitoren nu ruim tweehonderd Leendenaren die zich daarbij aangesloten hebben. Deze mensen volgen een dieet van weinig koolhydraten en veel gezonde vetten. De deelnemers worden, na de eerste nulmeting, bij drie maanden, zes maanden en 12 maanden gecheckt door de huisarts. Er wordt bloed afgenomen, de bloeddruk en het cholesterol wordt gemeten en ze krijgen een vragenlijst. Inmiddels zijn de resultaten bekend van een derde van de deelnemers en die laten een voorzichtig positief beeld zien. De echte conclusies zijn pas na een halfjaar en na meting van de gehele groep te trekken. 

Desalniettemin zeggen de deelnemers zich fitter te voelen en geven ze aan het goed vol te houden. Daarnaast zijn vooral de mannelijke deelnemers flink afgevallen. Bij de bloeddruk-en cholesterolmeting is een lichte verbetering te zien. ,,In elk geval geen verslechtering en daar zijn we erg blij mee", zegt Norbert van den Hurk. 

Nooit meer anders
Madonna Leurs is een van de fanatieke deelnemers van het project. ,,Ik wil nooit meer anders", zegt ze vol overtuiging. De onderneemster runt een Bed & Breakfast in het centrum van Leende en ook daar zijn sporen van de nieuwe levenswijze te vinden. ,,Gasten krijgen in mijn B&B ook een low carb, high fat ontbijtje voorgeschoteld. De reacties zijn zeer positief."  Leurs houdt zelfs regelmatig de Facebookpagina van het project bij en deelt koolhydraatarme gerechten en tips samen met Francie Mehagnoul. ,,De dag na de informatiebijeenkomst hebben we alle voorraadkasten in huis leeggehaald en producten naar de voedselbank gebracht", zegt Mehagnoul. Ze merkt dat ze sindsdien energieker is. ,,Vroeger gingen we eens per week naar de friettent. Maar dat heb ik in de afgelopen maanden nog maar 1 keer gedaan. Meteen twee dagen last van gehad." 

Peter Klumpkens gezond Leende
Volledig scherm
Peter Klumpkens gezond Leende © Fotopersburo van de Meulenhof BV