Volledig scherm
Ook in dorpscafé Roothans zat een team tot kort voor middernacht te puzzelen op de antwoorden van de eerste Lindse Durpskwis. © Jean Pierre Reijnen

Leende in rep en roer door Durpskwis

LEENDE - De eerste Lindse Durpskwis was zaterdag 4 november een doorslaand succes. Een tweede uitgave volgend jaar is nu al zeker.

"Super om te zien dat we heel Leende van jong tot oud in beweging hebben gekregen", blikt Jan-Willem Reiling terug. Hij is bestuurslid van de organiserende carnavalsvereniging De Lindse Blaos.

De Durpskwis is de opvolger van het Bierfist waarmee de vereniging de afgelopen jaren het carnavalsseizoen opende. In totaal schreven zich 51 teams in met zo'n 750 deelnemers.

"Ze waren zo enthousiast dat er ruim voor zeven uur 's avonds al een rij teamleiders voor dorpshuis De Meent wachtte om het kwisboek op te halen", aldus Reiling. Tot de bijzondere onderdelen van de tientallen vragen en opdrachten rekent hij de speurtocht naar de basisschool in Leenderstrijp. Daar werden vertegenwoordigers van de teams getrakteerd op een onvervalst Linds dictee. Waarbij het de bedoeling was het Leends dialect te vertalen in keurige Nederlandse zinnen.

Loempia's

Maar ook de loempia's, die de organisatie bij de deelnemers bezorgde, waren volgens Reiling een succes. Niet alleen omdat ze lekker smaakten, maar ook omdat na het smullen de onverwachte vraag volgde hoeveel er in het pakket hadden gezeten. De oplettende smikkelaars wisten dat het er 27 waren.

En de bushalte bij de kerk om 22.15 uur zal Jan-Willem Reiling ook niet snel vergeten. Bijna honderd mensen waren gespannen in afwachting van de lijnbus uit Weert. Ze moesten noteren welke bekende Leendenaren erin zaten.

Herkenning

Deelneemster Yvonne van Kuijk en haar team van buurtvereniging De Houttuin hadden de drukte en het korte moment van herkenning voorzien. "Onze leden stapten al een halte eerder in en konden rustig bekijken wie het waren: de pastoor, de prins en onze bekende Chinees Luo."

Zaterdag 11 november wordt de uitslag van de Durpskwis bekendgemaakt, na nog een laatste spelronde, tijdens een feestavond in De Meent. Aanvang 21.00 uur.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement