Op dieet in Leende
Volledig scherm
Op dieet in Leende © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Leende is al honderden kilo's kwijt

LEENDE - Zes maanden minder koolhydraten en meer vetten eten werpt in Leende zijn vruchten af. Meer dan tweehonderd deelnemers doen mee en van 139 mensen is ook bekend hoeveel ze afvielen: samen 410 kilogram. Helen Rijnsburger en Marie-Jose van den Wildenberg willen niet meer anders.

Tien pakken slagroom per week gaan er bij Hans en Helen Rijnsburger doorheen. Het gaat 's ochtends bij het ontbijt door de Griekse yoghurt en 's middags door de koffie. Want in huize Rijnsburger zweren ze bij het koolhydraatarme en vetrijke dieet waarvan heel Leende nog steeds in de ban lijkt. Helen is al 12 kilo kwijt en Hans krijgt een extra stroopwafel bij de koffie omdat hij weinig af te vallen heeft.

Lunch

Wie het niet zelf ziet, kan zich misschien moeilijk voorstellen hoe zo'n vetrijke eetgewoonte gezond kan zijn. Om die reden hebben Helen Rijnsburger en Marie-Jose van den Wildenberg (11 kg kwijt) een lunch voorbereid. Van den Wildenberg is gastvrouw bij restaurant De Scheuter in Leende, waar ze ook een koolhydraatarm menu hebben. Beide vrouwen voelen zich fitter, gezonder en hebben minder of geen last meer van klachten als maagzuur. Ze klinken zo enthousiast als ze het over kokkerellen hebben dat het aanstekelijk werkt. 

De tafel staat vol met alles wat lekker is: alle soorten vleeswaren, kazen, tomaten met mozzarella, avocado's en in het midden een mand met zelf gebakken koolhydraatarme broodjes. Rijnsburger en Van den Wildenberg zitten samen met nog twintig andere Leendenaren in een WhatsApp praatgroep. Hierin delen ze hun ervaringen met het project Gezond Dorp Leende en delen ze recepten en tips.

Artikel gaant verder onder de foto

dieet Leende
Volledig scherm
dieet Leende © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Het project begon bijna een jaar geleden met een oproep van de Leendse huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk. Uit onderzoek bleek dat Leende bovengemiddeld scoorde op welvaartsziekten als obesitas en suikerziekte. Dat moest veranderen vonden de initiatiefnemers van Gezond Dorp.

Artsen

Ruim 220 inwoners zijn op de oproep ingegaan en volgen de artsen in hun evangelie van minder koolhydraten en meer vetten (Low carb, high fat, LCHF). Ze gingen daarmee ook akkoord met regelmatige huisartsbezoeken, om de voortgang te monitoren. Door bloed te testen en cholesterolmetingen uit te voeren wilden de artsen in kaart brengen wat het nieuwe voedingspatroon met de gezondheid doet. Van ongeveer de helft zijn nu alle cijfers bekend en deze week presenteerden de artsen de resultaten van de eerste zes maanden.

In totaal vielen de 139 verwerkte deelnemers 410 kilo afgevallen. Een iemand zelfs 21 kilo. Vrouwen vallen gemiddeld vier procent af, mannen drie procent. Achttien van de dertig diabetes-patiënten zijn volledig gestopt met hun medicijnen. Ook zijn er minder darm- en allergieklachten en zijn de leverwaarden verbeterd.

Levensstijl

Helen Rijnsburger had de resultaten nog beter verwacht, zegt ze als ze nog een stuk avocado pakt ('dat at ik vroeger nooit'). ,,Om je heen hoor je van zoveel mensen dat ze enorm zijn afgevallen en zich veel beter voelen. Ik denk dat de cijfers na een jaar meten nog positiever zullen zijn." Marie-Jose denkt dat er in Leende meer dan vijfhonderd mensen meedoen aan de nieuwe levensstijl. Slechts 250 mensen laten zich actief monitoren bij de huisarts.

Dat komt voor een deel doordat deelnemers het van hun eigen risico moeten betalen. Marie-Jose en haar man (15 kg kwijt) betalen voor een jaar gezamenlijk 360 euro voor de bloedtesten en metingen. ,,Ik zou ook kunnen stoppen want ik weet nu dat we goed bezig zijn. Maar ik weet ook dat de resultaten voor de artsen erg waardevol zijn."

LEENDE - Het hele dorp loopt uit als huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk de eerste resultaten presenteren van zes maanden Gezond Dorp.
Volledig scherm
LEENDE - Het hele dorp loopt uit als huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk de eerste resultaten presenteren van zes maanden Gezond Dorp. © Jean Pierre Reijnen