De kwark is niet aan te slepen bij Plus in Leende
Volledig scherm
De kwark is niet aan te slepen bij Plus in Leende © Jean Pierre Reijnen

Leende luistert nog zoet naar vetadvies, kwark niet aan te slepen in supermarkt (poll)

LEENDE - Supermarkt Plus in het centrum van Leende ging van 25 potten kwark per week naar 250 en krijgt eieren, roomboter en speklappen niet aangesleept. Leende is nog altijd in de ban van het koolhydraatarm dieet.

De meesten beginnen zaterdag pas met goede voornemens maar in Leende zijn ze al een aantal maanden bezig. Reden: Leende scoorde hoog op het gebied van welvaartsziekten als obesitas en dus moest het roer rigoureus om.

Sinds het experiment van de Leendse artsen Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk het hele dorp in zijn greep heeft, wordt er over weinig anders gepraat in de winkels. Medewerkers van de Plus verzorgen dagelijks rondleidingen langs alle producten die je als gezonde Leendenaar in je mandje moet hebben. ,,Ze noemen me ook wel de reisleidster van het koolhydraatarmdieet”, zegt een medewerkster lachend. De artsen pleiten voor een dieet met veel goede vetten en zo min mogelijk of geen koolhydraten.

De supermarkt verkocht voor het dieet 25 potten kwark per week, inmiddels zijn dat er 250. Bij de bakker om de hoek liggen flyers voor koolhydraatarm brood. De broden zijn niet aan te slepen.

Van Kuijk had ergens wel op de populariteit gehoopt maar echt verwacht had hij het niet. Naar alle waarschijnlijkheid stijgt het aantal geregistreerde deelnemers nog dit jaar tot 200. Minstens zo veel mensen volgen het eetpatroon op eigen kracht, denkt de arts. Veel van de geregistreerden merken al snel effect.

Lees het volledige artikel in het ED van vrijdag of in de digitale krant.