Volledig scherm
JP Balki Event in Heeze © FotoMeulenhof

Maximaal aantal lopers bij JP Balki Event in Heeze

HEEZE - De vijfde editie van de hardloopwedstrijd JP Balki Event in Heeze trok zaterdag het maximale aantal van ruim vijfhonderd deelnemers. Winnaar op de grootste afstand, de 14 kilometer, werd bij de mannen Sander Leumans en bij de vrouwen Magda Winiarska.

"Ik zie hier veel groepen deelnemen: families, vriendenkringen, sportteams en schoolklassen. Jean-Paul Balkestein was ook een familie- en gezelschapsmens, een echte verbinder. Dat is hij nu na zijn dood nog steeds via deze loop. Een mooi teken", vindt Pieter van Gestel (47) uit Heeze.

Hartstilstand
Hij kende Jean-Paul Balkestein persoonlijk, toen deze in maart 2012 op 32-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleed tijdens een trainingsloop op de Boschlaan in Heeze. Ter nagedachtenis namen vrienden het initiatief voor het jaarlijkse JP Balki Event.

Pieter van Gestel heeft alle jaren nog meegelopen. "M'n vrouw en ik doen met het hele gezin mee. Van onze vier kinderen lopen er drie, alleen de jongste nog niet. Die doet volgend jaar mee."

Op de vraag of hij ter nagedachtenis aan de run deelneemt of voor zichzelf, antwoordt Van Gestel: "Beiden. Ik loop ook omdat ik sportief bezig wil zijn. En als ik dan langs het monumentje met de foto van Jean-Paul op de Boschlaan kom, denk ik: hij deed hetzelfde."

Jeugd
De jeugd kreeg, bij dit eerste lustrum van het evenement, speciale aandacht van de organisatoren. PR-verantwoordelijke Mathijs Timmer vertelt hoe Marcel Balkestein, voormalig hockeyinternational en broer van Jean-Paul, dit jaar de basisscholen in de gemeente bezocht.

"De kinderen reageerden heel enthousiast op zijn verhaal. Vorig jaar deden 70 kinderen mee, nu ruim 180. En zij zijn belangrijk voor de toekomst van ons evenement", aldus Timmer.

Achter z'n rug probeert het blaasorkest Double Dutch met vrolijke en opzwepende melodieën de lopers nog wat extra energie te geven. Even verderop passeren de deelnemers het monumentje van Jean Paul Balkestein met z'n foto tussen de bloemen en kaarsen.

Bloempjes
Een enkele loper kijkt schuin naar de plek een ander mompelt zacht een woordje in het voorbijgaan. Een meisje, wandelend met haar ouders, legt stil een paar geplukte veldbloempjes neer.

De 7.000 euro opbrengst van het evenement wordt gelijk verdeeld tussen de Hartstichting en de AMC Foundation voor onderzoek naar plotse hartdood.

Winnaars op de verschillende afstanden:

Mannen 14 km.: Sander Leumans (53:17); vrouwen 14 km.: Magda Winiarska (1:03:30); mannen 10km.: Dylano Meulendijks (46:36); vrouwen 10 km.: Patricia van Mierlo (49:55); mannen 7 km.: Bob van Hoek (27:03); vrouwen 7 km.: Jessie van de Hoven (28:34); mannen 3 km.: Zef Bakermans (11:58); vrouwen 3 km.: Guusje de Best (13:43); kinderloop jongens 3 km.: Nick Wijnen; kinderloop meisjes 3 km.: Dulcie Michels.