Volledig scherm
Natuurliefhebbers genieten in Leende. foto Jean Pierre Reijnen

Natuurbrug bij Leende wordt echt gebruikt

LEENDE - In de schaduw van het designgeweld tien kilometer verderop, kozen een paar honderd natuurliefhebbers en nieuwsgierigen zondag voor een oase van rust tijdens de Open Dag van de natuurbrug bij Leende. Ton van Kemenade uit Valkenswaard is een echte natuurliefhebber. Hij wil deze zondag nou wel eens met eigen ogen zien of die brug zijn geld waard is geweest.

Of de hazen, zwijnen, reetjes en vlinders, de nieuwe oversteek ook écht maken, zoals Brabants Landschap, de provincie en Staatsbosbeheer beweren. "Ik heb hier tijdens mijn trimtochtjes wel eens een halfuur bij de afrastering staan kijken. Nou, ik zag geen hond, kan ik je vertellen."

Voor de genoemde partijen achter de brug is zo'n Open Dag natuurlijk iets lastigs. Het overstekend wild laat zich overdag al nauwelijks zien, laat staan als de 'homo sapiens' zo dicht in de buurt is. Daar hebben de partijen wat op bedacht. De afrastering is ingericht als een fotogalerij waarop kikkers, vlinders, vossen, muizen en een diversiteit aan vogelsoorten te zien zijn. Voor wie het dan nóg niet gelooft, heeft vrijwilliger Peter van Stiphout een film klaar staan met aan elkaar gemonteerde fragmentjes van passerende beesten. Zo zien de mensen op 4 september 2015, om 1.50 uur 's nachts een stel zwijnbiggen door het beeld schieten, terwijl twee dagen later om 4.32 uur een ree aan de camera snuffelt. Van Stiphout: "Je hebt natuurlijk honderden uren materiaal, waarop alleen wuivend gras te zien is. Dan is het heel mooi als er eens een hermelijn in beeld verschijnt, ook al is het maar een seconde."

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant

Cranendonck e.o.