Volledig scherm
© ANP/ED

Negen ton HSLnet nodig voor glasvezel

HEEZE-LEENDE - HSLnet in Heeze-Leende moet eerst een eigen vermogen van minimaal negenhonderdduizend euro vormen voordat de aanleg van het glasvezelnetwerk kan beginnen. De coöperatie wil dit doen door de verkoop van obligaties.

Volgens HSLnet directielid Oscar Vinck is er veel vraag naar de waardepapieren, maar een bedrag kan hij nog niet noemen. Twee weken geleden startte de uitgifte van de obligaties. De kopers krijgen zeven procent rente.

"De snelheid waarmee de obligaties van de hand gaan, geeft vertrouwen in het bereiken van in ieder geval die negen ton", vertelt Vinck. Dit eigen vermogen is een absolute voorwaarde voor ABN AMRO bank om een lening te verstrekken. De gemeente op haar beurt stelt het eigen vermogen als voorwaarde om garant te staan voor de banklening.

HSLnet denkt zes miljoen euro te moeten investeren voor de aanleg van het glasvezelnet in de kernen Heeze, Leende en Sterksel. Voor het buitengebied komt daar nog zo'n drie miljoen bij.

Volgens Vinck mikt zijn organisatie op een eigen vermogen van minimaal negen ton en maximaal twee miljoen euro. Dat betekent dat van de totale aanleginvestering van negen miljoen euro minstens zeven miljoen geleend moet worden buiten de coöperatie. Volgens Vinck is het nog niet zeker dat dit totale bedrag vanuit de bank komt:

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement