Volledig scherm
Open dag bij Omroep Veldhoven (archieffoto) © Irene Wouters

Omroepen bundelen krachten in Streekomroep Kempenland

HEEZE-LEENDE - Drie lokale omroepen in de regio gaan verder onder de vlag van Streekomroep Kempenland. 

Het gezamenlijk en daardoor voordeliger inkopen van apparatuur,  het uitwisselen van camerateams, het gezamenlijk werven van adverteerders én het verzorgen van cursussen voor de vrijwilligers, zo'n 150 in totaal.  Dat zijn volgens voorzitter Jan Waterschoot van RTV Horizon enkele voordelen die een nieuwe, overkoepelende organisatie voor drie lokale omroepen te bieden heeft. Naast RTV Horizon -dat radio en tv maakt voor Cranendonck en Heeze-Leende- hebben ook Omroep Veldhoven en Streekomroep De Kempen (Bladel, Eersel, Reusel-de Mierden) zich aangesloten bij Stichting Streekomroep Kempenland.  

Waalre

RTV Horizon is nu ook nog actief in Waalre, maar die kijkers en luisteraars gaat Horizon vanaf volgend jaar verliezen: de lokale omroep in Waalre kiest voor  samenwerking met Studio040 in Eindhoven, weet Waterschoot. ,,Dat had de voorkeur van het Waalres college van B en W. En dat moeten wij natuurlijk respecteren." 

De NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) en de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen Nederland) dringen al enkele jaren aan op de vorming van streekomroepen. Door samenwerking zijn subsidiegelden effectiever in te zetten.   

Volgens Waterschoot zal het publiek weinig merken van de nieuwe organisatie. ,,Het is niet zo dat nu het logo van de streekomroep verschijnt bij een uitzending van RTV Horizon. Meer kwaliteit, dat kunnen ze wél verwachten.

Quote

Ook wordt het mogelijk om een camera­ploeg extra in te zetten bij een groot evenement

Jan Waterschoot, RTV Horizon

De drie omroepen blijven onafhankelijk van elkaar programma's maken. ,,Maar het is wel mogelijk dat er programma's uitgewisseld worden. Als Omroep Veldhoven bijvoorbeeld een item heeft waar personen uit Cranendonck in voorkomen, kan dat ook interessant zijn voor kijkers en luisteraars in die gemeente." De Horizon-voorzitter ziet nog een pluspunt: ,,Ook wordt het mogelijk om een cameraploeg extra in te zetten bij een groot evenement, bijvoorbeeld de Brabantse Dag."  

In de afgelopen jaren is met meerdere partijen de samenwerking gezocht, onder meer met de VOS in Valkenswaard. Door verschillen van inzicht wat verantwoordelijkheden en professionaliteit betreft, liep dat proces volgens Waterschoot stuk. 

Hij sluit niet uit dat meer omroepen deel gaan uitmaken van de streekomroep. Zo zijn er gesprekken geweest met Best en Oirschot. Die hebben tot op heden niet geleid tot resultaat. ,,Maar ze zijn altijd welkom om zich alsnog aan te sluiten."   

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement