Volledig scherm
Een eerder ongeval op het kruispunt Airbornelaan - John F. Kennedylaan. © Bert Jansen

Onderzoek naar gevaarlijke verkeerslocaties moet opnieuw

EINDHOVEN - Het onderzoek van RTL Nieuws naar gevaarlijke verkeerslocaties wordt opnieuw gedaan.

 De resultaten van het onderzoek staan niet onomstotelijk vast. Verkeersonderzoek VIA heeft RTL erop gewezen dat door een onvolkomenheid in de gehanteerde methode het aantal weergegeven ongevallen per locatie niet met zekerheid kan worden vastgesteld. De hoeveelheid ongelukken per locatie kan lager, maar ook hoger uitvallen. RTL start in samenwerking met VIA een nieuw onderzoek. 

Uit het - inmiddels ingetrokken - onderzoek van RTL Nieuws, op basis van landelijke ongevallencijfers van politie en Rijkswaterstaat, bleek dat het kruispunt Airbornelaan - John F. Kennedylaan in Eindhoven met 25 ongelukken tussen 2014 en 2016 de meest verkeersonveilige plek van de regio was. Op nog eens 62 locaties in Zuidoost-Brabant werden in drie jaar tijd minimaal tien ongelukken geregistreerd. 

Daarbij moet vermeld worden dat de 'winnende' kruising afgelopen zomer, juist vanwege het gevaar, al op de schop is gegaan. Komend voorjaar worden de nieuwe resultaten geëvalueerd.

Opvallend is verder dat in Helmond, na Eindhoven de grootste stad van de regio, geen enkele plek wordt aangeduid. Op de passage van de A2 in Zuidoost-Brabant zijn 18 gevaarlijke plekken aangegeven.

Alleen locaties waarop de ongelukken geregistreerd staan of gemeld zijn bij de politie, werden meegenomen in het onderzoek. Het daadwerkelijke aantal ongelukken ligt hierdoor hoger.

Black spots

Locaties waar in drie jaar tijd meer dan tien ongelukken gebeuren, staan bekend als verkeersonveilig en worden onder meer door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersonveiligheid (SWOV) black spots genoemd. RTL Nieuws telde 1186 black spots in Nederland. Daar vonden in drie jaar tijd ruim 17.000 ongevallen plaats, waarbij 2658 slachtoffers vielen, zowel doden als gewonden.

Het Keizer Karelplein in Nijmegen is het gevaarlijkst.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement