Volledig scherm
© Thinkstock

Onzekerheid koeienboer duurt voort na fosfaatblamage Van Dam

EINDHOVEN/HEEZE-LEENDE - En wéér zijn de boeren in Zuidoost-Brabant boos op staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Brussel schoot donderdag een gat in zijn plan om de melkveestapel en de mestproductie te beteugelen.

Dat betekent uitstel tot 1 januari 2018 en opnieuw veel onzekerheid in de melkveehouderij.

Melkveestapel
Het veelbesproken fosfaatrechtenstelsel wordt een jaar uitgesteld. Als een donderslag bij heldere hemel liet landbouwstaatssecretaris Van Dam (PvdA) dat de Tweede Kamer donderdag per brief weten. In Brussel zien ze de rechten, die de melkveestapel en de mestberg moeten doen slinken, als ongeoorloofde staatssteun. Van Dam moet zijn huiswerk opnieuw doen en dat betekent dat de rechten nu pas op 1 januari 2018 ingaan.

Melkveehouders in Zuidoost-Brabant reageren bij monde van Henk Antonissen teleurgesteld. "Van Dam heeft zich door zijn opstelling als staatssecretaris in korte tijd niet populair gemaakt. Eerst zegt hij dat hij er niet voor de boeren is. En als ijsballen oogsten, stallen en kassen vernielen, houdt hij de hand op de knip."

Nieuwe onzekerheid
Het uitstel betekent voor melkveehouders nieuwe onzekerheid. Wie nieuwbouwplannen heeft, weet niet of ze over anderhalf jaar nog voldoen. Boeren die al wel nieuwe stallen bouwden zien hun stallen half gevuld.

Fosfaat
Op de korte termijn hoeft het uitstel voor de individuele boer niet direct slecht uit te pakken. Want ondanks dat er teveel koeien zijn, kunnen boeren door blijven melken. Dát er uiteindelijk minder koeien in Nederland moeten zijn is met de huidige regels een feit. Krimp is nodig omdat Nederland teveel fosfaat produceert. Fosfaat is een schadelijk bestanddeel van koeienmest en zorgt voor vervuiling van het oppervlaktewater. Brussel komt Nederland al tegemoet met de zogenaamde derogatie. Dat betekent dat melkveehouders af mogen wijken van de Europese fosfaatnorm. Brussel wil deze handreiking nog tot eind 2017 doen. Dan moet Nederland de zaken op orde hebben.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement