Volledig scherm
Het Kleverig Koraalzwammetje © Jean Pierre Reijnen

Paddenstoelen laten zich van hun beste kant zien in het bos in Heeze

HEEZE - Weken lieten zij zich niet zien, maar nu de temperatuur daalt en de regen de bodem beroert schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Letterlijk. Ze tooien zich met hoedjes, kapjes, dakjes en kroontjes en worden gezien als de Van Gansewinkels van het bos.

Want afval bestaat niet voor een rechtgeaarde paddenstoel. Nu nevel en nattigheid de natuur richting de winter sturen zijn ze op hun best. En dus vergapen hele volksstammen zich in de kleurrijke herfstbossen aan de wondere wereld van schimmel, heksenkring en duivelsei. Want dat is wat paddenstoelen ook zijn.

Bekijks
De grote exemplaren trekken bekijks, maar de kleintjes zoals de kleverige koraalzwam zijn zeker zo bijzonder. Als wandelaar moet je alleen weten wáár je moet kijken. Wie wil genieten van al dit moois, moet snel zijn. Als Koning Winter het op zijn heupen krijgt, is het gedaan met alle pracht en praal.

Lees het hele artikel dinsdag in het ED of in de digitale krant. Heeft u mooie natuurfoto's gemaakt? Stuur ze naar ons fotoalbum.

Volledig scherm
De Honingzwam © Jean Pierre Reijnen
Volledig scherm
De Goudvliesbundelzwam © Jean Pierre Reijnen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement