Volledig scherm
© Jan van den Eijnden

'Parade van Vermaeck' thema 60e Brabantsedag Heeze: 48 paarden in optocht

HEEZE - Cultuurfestival Brabantsedag in Heeze krijgt volgend jaar het thema 'Parade van Vermaeck'. In de afsluitende optocht worden de decorwagens getrokken door driespannen met Kempische trekpaarden.

In totaal 48 paarden moeten in 2017 het feestelijk karakter van de zestigste editie van de Brabantsedag onderstrepen. Aan de cultuurhistorische stoet op zondag 27 augustus doen verder ruim zeventienhonderd acteurs mee. Ze spelen in de huizenhoge decors die dit jaar door de paarden getrokken worden. Het thema werd gisteravond bekendgemaakt tijdens een drukke wagenbouwersbijeenkomst in 't Perron in Heeze.

Imposant
De ontwerpers van de wagens mogen zich dit keer laten inspireren door allerlei vormen van volksvermaak binnen het Hertogdom Brabant tot 1957. Ze kregen tijdens de bijeenkomst ruim 75 voorbeelden gepresenteerd, variërend van rariteitenkabinet, kwakzalvers en kermis tot Luilekkerland.

Volgens voorzitter Boukje van Ettro van Stichting Brabantsedag spelen paarden een belangrijke rol in de komende stoet en zijn de Kempische trekpaarden een Brabantse traditie: "De uitbeelding van onze optochtwagens, samen met de keer op keer imposante aanblik van een naderend driespan paarden, zal er voor zorgen dat het publiek op een ware parade vol vermakelijkheden wordt getrakteerd."

Een verhaal
Van Ettro legt uit dat de inzet van de dieren al ruim twee jaar voorbereid is. Zo werden de technische en logistieke aspecten onderzocht. Verder dienen er verbindende burries gelast te worden om de dieren aan de wagens te koppelen, en moeten ontwerpers zorgen voor een bok waarop de paardenmenners kunnen zitten. Daarnaast moeten de groepen ook voldoende wagenduwers hebben om de paarden te ondersteunen. De paarden zijn een verhaal op zich. Ze komen uit Brabant, Zeeland en de Belgische Kempen en werden door de Vereniging van Belgische en Kempische Trekpaarden speciaal voor de Brabantsedag geselecteerd.

Het totale cultuurfestival duurt van zaterdag 19 tot en met zondag 27 augustus 2017. Op de laatste zondag van die maand trekt de grote stoet door het centrum van Heeze. Het publiek wordt op een ware parade van vermakelijkheden getrakteerd

Volledig scherm
© Hans Ariëns
Volledig scherm
© Hans Ariëns
Volledig scherm
© Jan van den Eijnden
Volledig scherm
De Laarstukken © Jan van den Eijnden
Volledig scherm
© Hans Ariëns
Volledig scherm
Brabantsedag Heeze 2016 © Rene Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
© Hans Ariëns
Volledig scherm
prachtig gespeeld © Jan van den Eijnden
Volledig scherm
© Hans Ariëns
Volledig scherm
© Jan van den Eijnden

Cranendonck e.o.