Volledig scherm
© De Stentor/Cees Baars

Publiek kan op zwijnenjacht met zaklamp en verrekijker

LEENDE - Wie zelf eens wil ervaren hoe het is om oog in oog te staan met een wild zwijn, kan zich aanmelden voor de zwijnenexcursies die tijdens de Week van het Landschap starten bij restaurant Jagershorst in Leende. Wat doe je als je oog in oog staat met een wild varken?

Mari de Bijl, boswachter in dienst van natuurbeheerder Brabants Landschap geeft raad. "Als zwijnen, of Jerommekes zoals ik ze ook wel noem, je pad kruisen kun je het beste stokstijf blijven staan. Ze zien niet al te best, maar ruiken wel heel goed. Uiteindelijk zullen ze aan je voorbij lopen."

Zoektocht
De Bijl en een aantal IVN-gidsen zullen het antwoord op 17, 18 en 20 oktober vaker geven. Want tijdens de Week van het Landschap worden in natuurgebied Valkenhorst voor het eerst zwijnenexcursies gehouden. De Bijl: "We nemen het publiek mee op een zoektocht naar de zwijnen. We vertellen het eerlijke verhaal."

Aanwinst
De boswachter ziet het wilde varken als een aanwinst voor de natuur. Toch plaatst hij ook kanttekeningen bij de 'Jerommekes'. "Het wilde zwijn is definitief terug van weggeweest", zo legt De Bijl uit. "Nulstand of niet, het dier heeft een plek heroverd in onze natuur. Daar kun je met man en macht tegen vechten, of je kunt nadenken hoe we er goed mee omgaan. En nu ze er zijn, kunnen we er maar beter iets leuks van maken. Dan heeft het grote publiek er ook nog iets aan. Vandaar de excursies."

De boswachter is opgetogen, maar nuchter tegelijk. "Wilde zwijnen zijn niet alleen maar 'leuk'. Ze zorgen ook voor overlast. Vooral bij boeren en in het verkeer. Daar moet je eerlijk over zijn."

Deelnemen aan de excursies kan alleen na opgave bij Brabants Landschap via 040-206 13 86. De Week van het landschap duurt tot en met 23 oktober.

Cranendonck e.o.