Volledig scherm
Hans Voets en echtgenote Josien Legters. © FotoMeulenhof

Q-koorts maakt van Hans een zieke oude man

HEEZE - Op Kerstavond heeft hij het zijn vrouw en geliefden verteld: ,,Dit wil ik niet meer, dit houd ik geen vier jaar meer vol." Het uiten van zijn doodswens kwam als een opluchting. ,,Ik liep er al maanden alleen mee rond." Echtgenote Josien Legters pakt zijn hand: ,,Ik wist het wel. Ik ken Hans al wat langer."

Hans Voets uit Heeze lijdt nu tien jaar aan Q-koorts. De slanke en energieke vijftiger van toen is veranderd in een zieke oude man van 63 met overgewicht. ,,Er komt steeds meer zand in de machine", zegt hij. Niets gaat meer vanzelf of spontaan in zijn leven. Naar een familiefeestje, uitgaan, een wandelingetje maken: alles is hem teveel. ,,In de schuur staat een elektrische fiets. Alleen al de banden oppompen kost me teveel energie. Dan heb ik de volgende dag nog spierpijn."

Sociale leven
Het sociale leven van het echtpaar is verdampt. ,,Mijn schoonzoon is chef-kok. Soms nodigt hij ons uit om te komen eten in zijn restaurant. Mijn vrouw gaat dan alleen, want mij lukt het gewoon niet meer. Deze maand wordt mijn broer zestig. Ik zit nu al te denken of ik daar heen kan. Als het druk is, moet ik al na drie kwartier weg."

Voets strijkt met over zijn gitaar en laat zien hoeveel stof het instrument al heeft vergaard. ,,Muziek was mijn leven, ik speelde in bandjes. Klassiek en rock. Maar ik heb mijn gitaar al jaren niet meer aangeraakt."

Hij was een van de vele duizenden mensen die chronisch ziek werden van een besmetting met bacteriën in de nageboorte van geiten. Hij weet precies waar en wanneer hij die besmetting opliep: voorjaar 2007 in een geitenhouderij nabij Veldhoven die ook in gebruik was (en is) als zorgboerderij. ,,Ik stond daar met pasgeboren lammetjes in mijn armen, nog nat van de nageboorte." 

Vlak voor het gesprek leest Voets op internet wat de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen de overheid adviseert: patiënten écht horen en vragen wat hen vooruit kan helpen. De Heezenaar glimlacht mat: ,,Dat rapport verdwijnt in een lade, daar kijkt straks niemand meer naar." 

Quote

De overheid moet toegeven dat er fouten zijn gemaakt.

Hans Voets, Q-koorts-patiënt

Wat zou hem helpen? Voets: ,,Eén: de overheid moet toegeven dat er fouten zijn gemaakt. Gerda Verbugt, indertijd de minister van Landbouw, heeft haar collega Ab Klink van Volksgezondheid eronder gehouden. De bescherming van de geitenboeren was voor haar belangrijker dan de mensen die ziek werden. Twee, er moet geld komen voor faciliteiten. Uitstapjes mogelijk maken, met aangepast vervoer en begeleiding. En drie: het eigen risico in de zorgverzekering moet verdwijnen voor slachtoffers van Q-koorts." 

Na enig nadenken uit echtgenote Josien nog een vierde wens: een scootmobiel. ,,Daarmee zouden we samen nog eens een wandelingetje kunnen maken. Maar die dingen kosten een klauw geld."

Volledig scherm
Hans Voets en echtgenote Josien Legters in 2007, net voordat hij Q-koorts opliep. © Hans Voets, eigen foto

Cranendonck e.o.