Volledig scherm
© Getty Images

Raad Heeze-Leende wil kosten van graven in vuile grond op vervuiler verhalen

HEEZE-LEENDE - Bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied moeten de meerkosten voor graven in vervuilde grond voor rekening komen van de vervuiler, vindt de gemeenteraad.

Eigenlijk ging het B en W-voorstel over het beschikbaar stellen van 250.000 euro voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Daarmee wordt de vijfhonderd euro betaald die de gemeente aan inwoners in het buitengebied vergoedt bij aansluiting op het HSLnet. Maar een deel van de gemeenteraad wilde ook nog eens onderstrepen het oneerlijk te vinden dat de bewoners in het buitengebied 3300 euro kwijt zijn voor een aansluiting op glasvezel, terwijl het voor de inwoners van de kernen gratis was.

Het doorberekenen van de kosten bij eventueel graven in vervuilde grond bleek voor de meeste fracties helemaal een brug te ver.Via een amendement vroegen ze het college ervoor te zorgen dat deze kosten niet omgeslagen worden in de aansluitingsbijdragen van alle geabonneerde huishoudens in het buitengebied. Ze willen dat alleen de eigenaar van de vervuilde grond hiervoor opdraait.

Amendement

Wethouder Frans Cuijpers (VVD) probeerde de kwestie te relativeren en zei dat de kans op het aantreffen van vervuilde grond klein is. Bovendien was afgesproken dat in een dergelijk geval het financierende it-bedrijf Simac de kosten betaalt. Een meerderheid van de raad bleek bang dat deze uitgaven alsnog zouden worden omgeslagen in de algemene aansluitkosten. Ze wilden zekerheid en droegen de wethouder via een amendement op om vervuilde grond door de eigenaar te laten vergoeden. Alleen CDA, VVD en ABHL steunden het amendement niet.

Met uitzondering van de PvdA stemde de raad in met het voorstel van 250.000 euro. De raad ging zelfs een stap verder en wilde dat ook het resterende deel (23.000 euro) van de reserve ingezet wordt. Dat is nodig als meer dan tachtig procent van het buitengebied een glasvezelaansluiting wil.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement