Volledig scherm
Luchtfoto ter illustratie © Ronald Otter

Ruim dertig miljoen extra voor biovergister in Sterksel

STERKSEL - De geplande vergistingsinstallatie in Sterksel levert de initiatiefnemers de komende jaren geen 120 miljoen, maar pakweg 32 miljoen euro méér aan subsidie op.

De installatie op het voormalig terrein van afvalverwerker Reiling in Sterksel kan rekenen op een subsidie van maximaal 151,9 miljoen euro voor de productie van biogas.

Blue Sphere Brabant, de initiatiefnemer van de installatie, zal bij het horen van het nieuws de champagnekurken hebben laten knallen. Want een vorige aanvraag voor 120 miljoen euro werd medio vorig jaar nog afgewezen, omdat niet alle stukken tijdig waren ingeleverd.

De geplande vergistingsinstallatie is onderdeel van Bio Tech Park Brabant (BTPB) dat op het voormalig terrein van afvalverwerker Reiling aan de Pastoor Thijssenlaan wordt ingericht. Vorig jaar verrees reeds een mestverwerker. De Amerikaanse beursgenoteerde onderneming Blue Sphere stapte vorig najaar voor een niet bekendgemaakt bedrag in BTPB.

Blue Sphere Brabant BV, een volle dochter van het Amerikaanse bedrijf, verwacht dat de bouw van de vergister - pal naast de mestverwerker - binnen anderhalf jaar begint. Het bedrijf maakte eerder wereldkundig 21,5 miljoen euro in de installatie te investeren.

Subsidieregeling
De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energie (SDE) is in het leven geroepen om de productie van schone energie te stimuleren. De kostprijs van duurzame energie is hoger dan die uit fossiele brandstoffen. De productie is daardoor niet altijd rendabel. De overheid past het verschil tussen de kostprijs van bijvoorbeeld biogas en de marktwaarde van de geleverde energie bij.

Vorig najaar had de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV), die de subsidie toekent, in het totaal 5 miljard euro te vergeven. Dat geld wordt verdeeld over 2128 projecten voor zogeheten hernieuwbare elektriciteit. Sterksel is daar 1 van.

Biogas
De installatie in Sterksel gaat jaarlijks 234.466.59 kwh biogas produceren. De subsidie geldt voor een periode van maximaal 12 jaar. Blue Sphere wil de schone energie niet alleen aan het net, maar ook aan de directe omgeving gaan leveren. De initiatiefnemers meldden eerder reeds dat pakweg 10.000 gezinnen gebruik kunnen maken van het biogas.

Bio Tech Park Brabant verrijst op het voormalig terrein van afvalverwerker Reiling Sterksel. Eigenaar Driessen Group uit Deurne heeft een groot deel van de bedrijfsactiviteiten verkocht. Momenteel is de onderneming als grondeigenaar alleen nog verantwoordelijk voor het zogeheten parkmanagement van bedrijventerrein Chijnsgoed, waar een handjevol bedrijven is gevestigd.