Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Scholieren Berkenschutse Heeze netwerken met film

VELDHOVEN - In het techniekHuys in Veldhoven presenteerden vijftien leerlingen van De Berkenschutse in Heeze zich maandagmiddag aan vertegenwoordigers van stageplekken in het bedrijfsleven.

Rik Persijn (18) uit Best kijkt de verslaggever recht in de ogen. "Hallo, ik ben Rik. Ik heb al een stageplek. Ik ben hier dan ook vooral om te netwerken." Hij geeft een ferme hand.

De leerling van De Berkenschutse in Heeze, een speciale school voor langdurig zieke en autistische kinderen, was maandagmiddag een van de vijftien leerlingen van zijn school die tijdens een speciale bijeenkomst van werkgeversorganisatie VNO-NCW op zoek ging naar een (toekomstige) stageplaats.

In het techniekHuys in Veldhoven presenteerden zich maandag zowel leerlingen van de speciale school uit Heeze als praktijkschool de Rijzert in Den Bosch aan vertegenwoordigers van werkgevers en stageplekken. Het was de negende en laatste bijeenkomst van de reeks Bazen Verbazen.

Film en dansvoorstelling
De scholen presenteerden zich allebei met een zelfgemaakte film, waarin de kinderen hun vaardigheden onder de aandacht brachten, en een dansvoorstelling. Om vervolgens met de aanwezige vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in gesprek te gaan over een toekomstige stageplek. 

Aanleiding tot Bazen Verbazen is de zogeheten Banenafspraak; de overheid en het bedrijfsleven hebben afgesproken dat in 2026 in het totaal 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking moeten worden gecreëerd. Volgens VNO-NCW is is het aannemen van jongeren van praktijkscholen en speciaal onderwijs een van de stappen om dat doel te halen.

Raj Bisnajak (19) uit Tegelen, een leerling van De Berksenschutse, is deze middag gekomen om zijn sociale vaardigheden te verbeteren. "En misschien houd ik een stageplaats aan deze middag over", glimlacht hij.

Het komische filmpje van de school, The Work Game, toont de vaardigheden van de kinderen. Zo is Joost goed in het creëren van sfeer, is Thomas een kei in het precieze werk en houdt Tim van goed en stevig doorwerken.

Decaan Debra Meulendijk van De Berksenschutse is trots op de prestatie van 'haar' jongens. "Het feit dat ze zich presenteren is al bijzonder", zegt ze. "En dan hebben ze ook nog eens een mooie film gemaakt, waarbij ze alles zelf hebben gedaan. Niet alleen het filmen, ook de montage en het geluid. Echt top!"